rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Pintér Sándor: támadó jellegű titkosszolgálatok épültek ki

MTI 2012. június 30., szombat 2:44

Úgy kell átalakítani a "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítás folyamatát, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek tudomásul vegyék, ettől kezdve Damoklesz kardja lóg a fejük felett - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott, szombaton megjelent interjújában Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint az elmúlt két évben támadó jellegű hírszerzés és elhárítás épült ki.

Az átvilágítással összefüggésben azt mondta: jelenleg az ellenőrzés során egy adott pillanatban vizsgálják, hogy a jelölt alkalmas-e a beosztás betöltésére, és aki ekkor megfelel, annak megbízhatósága öt évig érvényes. "Tehát akkor ellenőrizzük, amikor még bele sem ült abba a bizonyos székbe, ahol bizonyítania kell megbízhatóságát, állhatatosságát. Még nem érte kísértés, nem áll fenn a befolyásolás veszélye" - fogalmazott. Szerinte a megoldás az lenne, hogy a kinevezés előtt megállapítják a jelöltről, hogy alkalmas-e, majd vállalja azt, hogy amíg a beosztást betölti, bármikor ellenőrizhető.

Bejelentette: a törvényjavaslaton a nemzetbiztonsági munkacsoport dolgozik, de mielőtt a kormány elé vinnék, a nemzetbiztonsági kabinet elé terjesztik az elképzeléseket.

Az Alkotmányvédelmi Hivatallal kapcsolatban azt mondta: az, hogy a hivatal nevét és struktúráját megváltoztatták, hogy a működési és munka célkitűzéseit átalakították, hogy a statikus hírszerzést és elhárítást, amit korábban folytattak, megváltoztatták, egy dinamikus, támadó jellegű elhárítássá alakították, mind nyomon követhető volt és szerepelt a kormányprogramban.

A korrupcióval meggyanúsított rendőrökkel összefüggésben kérdésre válaszolva, hogy meddig jutott az alvilág a rendőrségen belül, arról beszélt, bízom benne, hogy nem jutott tovább azon a szinten, ameddig az ügyészségi eljárás már eljutott, és az ügy itt be is fejeződik. "Ez is azt bizonyítja, hogy a rendőrség nem korrupt, csak volt néhány korrupt tagja" - tette hozzá.