rss      tw      fb
Keres

Nem vonja felelősségre vezetőjét az amerikai igazságügyi minisztérium

MTI 2012. június 30., szombat 1:56

Az amerikai igazságügyi minisztérium nem indít eljárást a kongresszus megsértése miatt elmarasztalt vezetője, Eric Holder ellen.

James Cole igazságügyminiszter-helyettes a John Boehner képviselőházi elnöknek pénteken elküldött levélben közölte, hogy a miniszter nem követett el törvénysértést, ezért nem indítanak semmiféle eljárást sem ellene.

A képviselőház csütörtökön azért marasztalta el Holdert, mert nem adott át minden tőle követelt iratot egy, a fegyvercsempészek elleni titkos akció kudarcának okait feltáró vizsgálóbizottságnak. Korábban még sohasem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő igazságügyi minisztert vagy egy elnöki kabinettagot hasonló ügyben elmarasztaltak volna a törvényhozásban.

Cole levelében hangsúlyozta, hogy a miniszter jogosan tartott vissza iratokat a "kormányzati kiváltság" elvének alapján. Ez az elv kimondja, hogy a törvényhozás nem kötelezheti a kormányt bizalmas értesülések és dokumentumok kiadására, ha az veszélyeztetné a Fehér Ház működését.

Barack Obama elnöki tevékenysége során először, a múlt héten szerdán, a "kormányzati kiváltság" elvére hivatkozva hivatalosan is megtagadta, hogy az eddig kiadott 7600 dokumentumon felül a kongresszusi vizsgálat számára kiszolgáltassa a Fast and Furios fedőnevű akcióra vonatkozó, eddig visszatartott iratokat. A képviselők emiatt Holderre zúdították haragjukat, mivel a minisztertől már régen követelik további dokumentumok kiszolgáltatását.

A fiaskóba torkolló titkos akció miatt induló kongresszusi vizsgálódás elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház felügyeleti és kormányzati reform ügyében illetékes bizottságában. A testület republikánus tagjai újabb és újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert, és azt állították, hogy a kormány megpróbál eltitkolni valamit. A demokrata párti politikusok viszont "karaktergyilkosságot" emlegettek, a fegyverkereskedelemre és -tartásra vonatkozó törvények szigorítását követelték, és azt állították: ellenfeleik célja az, hogy lejárassák a kormányt a választási évben.