rss      tw      fb
Keres

Megszavazta a Bundesrat is a fiskális paktumot és az ESM-et

MTI 2012. június 30., szombat 10:11

A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat elsöprő többséggel jóváhagyta péntek éjjel az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot, valamint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.

A tartományokat képviselő Bundesrat 69 tagjából 65 szavazott igennel.    Néhány órával korábban az alsóház, a Bundestag ugyancsak elfogadta a fiskális paktumot és az ESM-ről szóló szerződést. Bár a kétharmados többséget megkapta az előterjesztés, ez csak annak volt köszönhető, hogy az ellenzéki pártok közül a szociáldemokrata (SPD) és a környezetvédő (Zöldek) képviselők nagy többsége támogatta. Ugyanakkor a kormánypárti padsorokból sok képviselő nemmel voksolt.   

Leghangosabb szószólójuk, Frank Schäffler, a liberális FDP pénzügyi szakértője a plenáris ülésen felszólalva kifejtette: a bajba jutott bankoknak nyújtandó pénzügyi mentőöv "újabb gátszakadást" jelent, amelynek a levét a német adófizetők isszák meg.   

Ráadásul a korábbi mentőmechanizmus, az EFSF nem is irányozott elő ilyen lépést. "Vagyis újabb lépést tettünk a transzferunió felé" - összegezte negatív véleményét Schäffler.   

Az uniópárti (CDU/CSU) táborból Wolfgang Bosbach helyettes frakcióvezető indokolta az elutasító képviselők álláspontját. Mint mondta, a Brüsszelben elfogadott határozatokkal az euróövezet újabb lépést tett az államadósságok közössé tétele felé, holott Berlin ezt eddig makacsul ellenezte.    A szerződések ratifikációjához a törvényhozás mindkét házában kétharmados többség kellett, mert mindkettő érinti a nemzeti szuverenitást. A 620 tagú Bundestagban a fiskális paktum ratifikálását 491 képviselő szavazta meg, az ESM-et létrehozó szerződés jóváhagyására vonatkozó kormányzati előterjesztést pedig 493 képviselő támogatta.    A megszavazott jogszabályok hatályba lépéséhez - a ratifikációs folyamat lezárásához - Joachim Gauck szövetségi elnök aláírása is szükséges, az államfő pedig jelezte, hogy előbb bevárja az alkotmánybíróság határozatait a két törvénnyel szemben benyújtott alkotmányos panaszokról és egyéb beadványokról. A ZDF televízió péntek esti híre szerint a karlsruhei testülethez már megérkeztek az első panaszlevelek.   

A fiskális paktumot 25 uniós tagállam kötötte meg március elején, Nagy Britannia és Csehország nem írták alá. A szerződés előírásai az euróövezeti tagállamokra vonatkoznak.   

Az ESM-et létrehozó szerződést februárban írták alá az euróövezeti tagállamok vezetői. A pénteken véget ért uniós csúcson a megállapodás módosításáról döntöttek, ennek értelmében a 700 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer forrásait kormányok közbeiktatása nélkül fel lehet használni a tagállamok bankrendszereinek feltőkésítésére. A szerződést ezért később módosítják, és a német törvényhozás ismét szavaz majd róla.