rss      tw      fb
Keres

Obama a helyszínen tájékozódott a coloradói tűzvészről

MTI 2012. június 29., péntek 23:59

Az ilyen méretű természet csapások idején Amerika összefog - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök, aki pénteken ellátogatott az erdőtüzek által sújtott Colorado államba.

Az elnök egyúttal arról is beszélt, hogy a lángok elleni harc egyes szakaszain már látni lehet a "haladás kezdetét". Obama méltatta a tűzoltók erőfeszítéseit valamint a helyi és a szövetségi szervek összefogását.

Rámutatott, hogy a hatóságok megpróbálják leszűrni a tanulságokat a coloradói tapasztalatokból, és azokat a jövő katasztrófái elleni védekezésben felhasználni.

Barack Obama Coloradót katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, hogy a mentést szövetségi alapokból is támogatni tudják.

A coloradói tűzvésznek eddig egy halálos áldozata van, egy embert pedig eltűntnek nyilvánítottak. Péntekig 346 lakóház égett le az államban, és további 20 ezret, valamint mintegy 160 üzletet hasonló sors fenyeget.

Az állam második legnagyobb városa, a 400 ezres Colorado Springs környékén csaknem 8 ezer hektárnyi erdő égett le. A térségből 36 ezer embert kellett kitelepíteni. A lángok elleni harcba a hadsereg C-130-as repülőgépeit is bevetették, amelyekről égésgátlót szórnak le az erdőre.

Csütörtök óta folyamatosan javulnak az oltás körülményei, a viharos erejű szél alábbhagyott.