rss      tw      fb
Keres

Lavrov: közös nevezőre juthatnak a genfi Szíria-konferencián

MTI 2012. június 29., péntek 23:57

Nagyon jó esély van arra, hogy a szombati genfi Szíria-konferencia résztvevői közös nevezőre jussanak a politikai rendezés kérdésében - jelentette ki Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter, miután pénteken késő estig tárgyalt Hillary Clintonnal.

Szergej Lavrov elmondta: úgy érzékelte, hogy amerikai kollégája véleménye változott Szíriával kapcsolatosan.

"Semmilyen ultimátum nem hangzott el, egyetlen szó sem volt arról, hogy az a papír (Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottjának új rendezési javaslata), amelyet Genfben vitatnak meg, érinthetetlen lenne ..." - mondta az orosz diplomácia vezetője Hillary Clintonnal folytatott szentpétervári megbeszéléséről.

Az orosz külügyminiszter szerint minden külső szereplő tevékenységének arra kell irányulnia, hogy meggyőzzék az egymással szemben álló szíriai feleket, hogy üljenek le a tárgyalóasztalhoz, de senkinek nincs joga arra, hogy helyettük határozza meg az átmeneti időszak eredményét, mert az visszaütne.

Az orosz külügyminiszter kiállt amellett, hogy az ENSZ megfigyelőcsoportjának folytatnia kell munkáját Szíriában, és a csoport létszámát növelni lehetne.

Az orosz-amerikai kapcsolatokra vonatkozóan Szergej Lavrov kifejtette: meggyőződése, hogy az Egyesült Államok és Oroszország alapvető nemzeti érdekei a folytonosság továbbvitelére késztetik bármelyik amerikai elnököt, arra, hogy fejlessze a két ország együttműködését. A kétoldalú viszonyban feszültségeket okozó kérdésekről szólva kijelentette, hogy azokat a realitások figyelembe vételével közelítik meg.