rss      tw      fb
Keres

Afganisztán - Rogozin: Oroszország pénzt keres az uljanovszki átrakodó bázissal

MTI 2012. június 29., péntek 22:03

Az uljanovszki átrakodó bázissal Oroszország pénzt keres - indokolta pénteken az Afganisztánból származó NATO-s teheráru tranzitálásának engedélyezését Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.

"Kinyitjuk a kapukat és pénzt keresünk ezzel" - fogalmazott az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva a hadiiparért felelős kormánytag, azt a döntést magyarázva, amellyel a kormány zöld utat adott a NATO-nak a Volga parti városban lévő Vosztocsnij repülőtér használatára.

Az Uljanovszkba érkező repülőgépekről Oroszországon keresztül vasúton, gépjárművön és repülőgépen továbbíthatják majd Nyugat-Európába a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőtől (ISAF) érkező, nem katonai teherszállítmányokat.

Dmitrij Rogozin rádiós nyilatkozatából kiderült, hogy a kormányhatározatot hétfőn már aláírta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök.

Rogozin megerősítette korábbi nyilatkozatait, miszerint semmilyen NATO-bázis nem lesz Uljanovszkban, s nem lesznek jelen a NATO egyenruhásai sem a Moszkvától 900 kilométerre lévő Volga parti városban. Csak a konténerek tartoznak a NATO tulajdonába, a szállító eszközök orosz tulajdonúak lesznek, s a szállítmányokat vámvizsgálatnak vetik majd alá.

Azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2001-es, az ISAF Afganisztánba küldését szabályozó határozata szellemében korábban már több államnak, közöttük Németországnak és Olaszországnak is engedélyezte Oroszország a területén keresztül menő katonai szállításokat.

Már februárban ismertté vált, hogy Moszkva az uljanovszki átrakodó bázis létrehozataláról tárgyalt a NATO-val. A terv ellen az ellenzéki pártok, elsősorban a kommunisták erőteljesen tiltakoztak. Áprilisban Uljanovszkban a párt aktivistái éhségsztrájkkal fejezték ki véleményüket "a NATO-s megszállás" ellen.

Szergej Morozov, Uljanovszk terület kormányzója azonban örömmel vette a megállapodás hírét, több ezer új munkahelyet és jelentős adóbevételt remélve az átrakodó bázistól.

Az ISAF csapatainak 2014-re tervezett kivonása okán a NATO és az Egyesült Államok a legkedvezőbb útvonalakat keresi a haderő és a technika elszállítására. Mivel Pakisztán továbbra sem hajlik rá, hogy újra megnyissa az országon keresztül vezető szárazföldi tranzitútvonalat a NATO szállítmányai előtt, a kirgizisztáni Manasz légi bázis használatáért pedig mind többet kér a biskeki vezetés, a NATO számára egyre égetőbb feladat, hogy biztosítsa a kivonulási útvonalat.