rss      tw      fb
Keres

Szíria - A kormányerők Damaszkusz lázadó külvárosait ostromolják

MTI 2012. június 29., péntek 20:55

A szíriai kormányerők tankokkal és tüzérséggel lőtték pénteken a főváros, Damaszkusz egyik külvárosát, emberek újabb tucatjait ölve meg az elmúlt napok országszerte különösen sok áldozatot követelő harcai után - mondták el ellenzéki aktivisták.

A hadsereg nagy erőkkel indított offenzívát, hogy visszaszerezze az ellenőrzést Damaszkusz elővárosainak egy része felett, amelyek területén lázadók tevékenykednek.

Bár Szíriában - ahol az újságírók és az emberi jogi csoportok működését vagy betiltották, vagy súlyosan korlátozzák - nehéz pontos adatokhoz jutni, a harcok áldozatait rendszeresen összesítő két ellenzéki csoport azt jelentette, hogy előző nap, csütörtökön több mint 125 civil vesztette életét a Szíria-szerte zajló harcokban.

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (SOHR) közlése szerint ugyanakkor több mint 60 katona is elesett az összecsapásokban. A szervezet megerősítette, hogy a csütörtöki volt az egyik legvéresebb nap a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalma ellen kirobbant felkelés 2011. márciusi kezdete óta. A pénteki harcokban eddigi adataik szerint 25 ember halt meg, többségében helyi lakos.

Aktivisták szerint az elmúlt két napban legkevesebb 43 ember halt meg Damaszkusz kormányerők által ostromolt külvárosában, Dúmában, amely az Aszad-rezsimmel szembeni ellenállás egyik legerősebb fészke. A halálos áldozatok között három gyermek van, és az irgalmatlan tüzérségi tűzben egy helyi aktivista szerint egy család öt tagja is odaveszett.

Egy másik ellenzéki hálózat, az úgynevezett Helyi Koordinációs Bizottságok szerint Damaszkusz külvárosainak lövetésében csütörtökön 59-en vesztették életüket, többségük Dúmában.

A SANA állami hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy a hadsereg erői folyatják a "terrorista csoportok" üldözését Dúmában, megostromolva búvóhelyeiket, megsemmisítve távközlési és más felszereléseiket. Az összecsapásokban "terroristák" tucatjait ölték meg, sokat pedig megsebesítettek és letartóztattak - hangzott a közlemény.

Ellenzéki beszámolók szerint a harcok ellenére Szíria számos településén ismét tüntettek Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen.

A lázadók egyik magas rangú parancsnoka azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a szíriai hadsereg pénteken csapatösszevonást hajtott végre a török határtól 15 kilométerre, válaszul arra, hogy - egy felderítő gépének egy héttel korábbi lelövése miatt - Törökország megerősítette katonai jelenlétét a határtérségben.

A szíriai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor azt bizonygatta, hogy "Szíriának nincsenek ellenséges szándékai" szomszédjával szemben.