rss      tw      fb
Keres

Hongkongban ünnepli a város Kínához való visszatérésének 15. évfordulóját Hu Csin-tao

MTI 2012. június 29., péntek 20:47

Hongkongba érkezését követően nem sokkal a kínai különleges közigazgatási övezet helyőrségébe vezetett a kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) útja - emelik ki a hongkongi lapok pénteki online kiadásukban.

Hu államelnök Hongkong anyaországához való visszatérésének 15. évfordulója lakalmából, a július elsejei eseményekre, ünnepségekre érkezett három napra a városba. 2007-ben - a 10 évfordulón - már járt itt.

Az államfő külön gépe pontosan 12 órakor landolt a hongkongi repülőtérre, ahol a helyi kormányzat vezetői és az "elmaradhatatlan" kis piros hongkongi és kínai zászlókat lengető gyerekek fogadták. Az eseményt a kínai központi televízió élőben közvetítette.

A hongkongiak rövid üdvözlésében Hu közölte, szeretné a város fejlődését szemügyre venni és a hongkongiak életét jobban megismerni. Mint mondta, a központi kormány kész a hongkongiakkal együtt dolgozni az "egy ország két társadalmi rendszer" politika 15 évének értékes tapasztalatait hasznosítva.

Hu szemléje a Népi Felszabadító Hadsereg helyőrségében a szokásos forgatókönyv szerint zajlott; a különböző egységek 3200 felsorakozott katonáját Hu folyamatosan haladó nyitott gépkocsiból üdvözölte, amit a katonák rendre kórusban kiáltva viszonoztak.

Hu látogatása idején várhatóan olyan intézkedéseket fog bejelenteni, amelyekkel megerősödnek Hongkong és a szárazföldi Kína gazdasági kapcsolatai, s vasárnap részt vesz Hongkong megválasztott kormányzójának, Leung Csun-jingnek (Leung Chun-ying) a beiktatási ünnepségén is.

A következő három napban az évfordulóhoz kapcsolódóan az ünnepélyes zászlófelvonási ceremónia mellett sok-sok kulturális előadás, karnevál, ejtőernyős bemutató és természetesen tűzijáték is lesz.