rss      tw      fb
Keres

Európa Tanács: az ukrán elnöknek be kell avatkoznia a Timosenko-ügybe

MTI 2012. június 29., péntek 20:45

Az Európa Tanács politikai beavatkozást vár Viktor Janukovics ukrán államfőtől, hogy Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt szabadon engedjék - jelentette ki Mailis Reps észt és Marietta de Pourbaix-Lundin, svéd képviselő, az ET parlamenti közgyűlésének Ukrajnával foglalkozó két jelentéstevője.

A Korreszpondent ukrán hírportál pénteki jelentése szerint a parlamenti közgyűlés monitoring bizottsága úgy gondolja, hogy ha az ukrán igazságszolgáltatás felsőbb szinten nem hoz kedvező döntést a korábbi kormány bebörtönzött tagjainak ügyében, akkor magának Janukovics elnöknek kell beavatkoznia.

A jelentéstevők úgy vélik, hogy a nyári hónapok fordulatot hozhatnak.

Jean-Claude Mignon, a parlamenti közgyűlés elnöke néhány napja jelezte: reméli, hogy a fellebbviteli bíróság érvényteleníti a 2009-es ukrán-orosz gázmegállapodás miatt Timosenko ellen hozott ítéletet, amely hét év börtönbüntetéssel sújtotta az ellenzéki politikust.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/1365813-sovet-evropy-ozhidaet-ot-yanukovicha-politicheskogo-vmeshatelstva-v-delo-osvobozhdeniya-timoshenko-sodokl