rss      tw      fb
Keres

Felavatták gróf Nádasdy Ferenc szobrát

MTI 2012. június 29., péntek 20:31

Felavatta gróf Nádasdy Ferenc, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) alapítója mellszobrát pénteken Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnöke és Nádasdy Borbála, a gróf dédunokája a Budakeszi Erdészet szoborparkjában.

Monori Sebestyén alkotását a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetében állították fel, a bronzból készült mellszobor az egykori Károlyi-kastély kertjében kapott helyet.

Nádasdy Ferenc gyerekkorából hozta magával a vadászat szeretetét. Szemléletére jellemző volt, hogy mintagazdaságot teremtett, nagyszerű könyvtárat hozott létre, és az elsők közt vezette be például a telefont - hangoztatta ünnepi beszédében Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után rendezetlen jogi viszonyok, a vadorzás következtében óriási vadkár keletkezett és kaotikus állapotok jöttek létre. Nádasdy Ferenc és baráti köre elhatározta, hogy létre kell hozni a magyar vadászat szervezeti keretét.

Rendkívül demokratikus szabályrendszerrel megalkották a vadászat szervezeti struktúráját és intézményi rendszerét. Az egylet célja többek között az volt, hogy a törvényhozásban a kor legmodernebb, legidőállóbb és szakmailag legmegalapozottabb törvényét tudják megalkotni. Az 1883-ban általa is inspirált vadászati törvény lényegében 1961-ig fennállt- emelte ki Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes szerint ma az a feladat, hogy évtizedekre szóló vadászati törvény szülessen.

Olyan vadászati törvényt kell alkotni, amely szakmailag megalapozott, hosszú ideig képes fennmaradni, és nem rossz kompromisszumokon nyugszik" - mondta a politikus. Hozzátette: a törvény szakmai előkészítése még a nyáron megkezdődik, a munkába bevonják a hivatásos vadászokat, a vadászati szervezeteket és a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanácsot (CIC) is.