rss      tw      fb
Keres

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: közeli tárgyaláskezdet, hosszú tárgyalási folyamat

MTI 2012. június 29., péntek 20:17

A jegybanktörvény ügyében született kedvező eurójegybanki vélemény nyomán hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó új IMF/EU-hitelprogramról, azonban a tárgyalási folyamat továbbra sem ígérkezik gyorsnak és könnyűnek - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital elemzőstábja annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországnak egy teljes körű feltételrendszert tartalmazó készenléti megállapodást (SBA) kell majd elfogadnia. A ház közgazdászai szerint átfogó és összetett programról lesz szó, amelynek kimunkálása hosszú időbe telhet.

A Barclays Capital londoni elemzői azt jósolták, hogy jóllehet, a program széles értelemben vett makroparaméterei alapvetően már készen vannak, a nehézségek azonban a költségvetés-szerkezeti kérdések körül koncentrálódnak majd. Ha nézeteltérések merülnek fel, akkor a tárgyalások hosszú ideig elhúzódhatnak, "csakúgy, mint a jegybanktörvény ügyében, amelynek megoldása hét hónapig tartott" - vélekednek az elemzők.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató, a Morgan Stanley bankcsoport londoni munkatársai is úgy vélekednek, hogy elhúzódhatnak a tárgyalások, mivel az IMF és az EU a tárgyalássorozat alatt is felvethet újabb kérdéseket, például az adópolitikával kapcsolatban, és ez "feszültségeket szíthat".

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "ütközési pont lehet" a tárgyalások során a pénzügyi tranzakciós illeték kérdése is, amelynek felülvizsgált bevételi céljával kapcsolatban a magyar bankszövetség "igen erőteljesen hangot adott ellenzésének".

A Morgan Stanley szakértői közölték: feltételezésük szerint az IMF a tárgyalások során "a bankokkal fog rokonszenvezni" ebben az ügyben.

A ház a magyar monetáris pályára gyakorolt várható hatással kapcsolatban azt jósolta, hogy bár egyértelműen érezhető az enyhítési hajlam, az MNB valószínűleg megvárja a kamatcsökkentéssel a kockázati környezet érdemi javulását.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a kamatcsökkentésre várhatóan csak az IMF/EU-tárgyalások "nagyon előrehaladott" szakaszában kerül sor, vagy "még jobb esetben" akkor, ha a tárgyalások már eredményre vezettek, mert ezen a ponton a kockázati felárak várhatóan jelentős mértékben csökkennek majd, mozgásteret engedve az MNB-nek az enyhítésre.

A cég jelenlegi prognózisa az, hogy az idei negyedik negyedévben lehet egy fél százalékpontos kamatcsökkentés, és 2013 végéig a jelenlegi 7,00 százalékról 5,50 százalékra csökkenhet a magyar jegybanki alapkamat.