rss      tw      fb
Keres

Az üdítőital-gyártók szövetsége túlzónak tartja az energiaitalok forgalmának korlátozását

MTI 2012. június 29., péntek 18:30

A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége túlzónak tartja, hogy törvény korlátozza az energiaitalok gyermekek általi fogyasztását - mondta Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára az MTI-nek pénteken.

Álláspontja szerint az energiaitalok természetes, engedélyezett alapanyagokat tartalmaznak olyan mennyiségben, amely az egészségre nem káros, tehát nem olyan veszélyesek, ahogyan azt beállítják.

Az energiaitalokat éppen élénkítő hatásuk miatt fogyasztják - mondta, ám azt elismerte, hogy ezek a termékek nem gyerekeknek valók. Hozzátette: az energiaitalok valóban tartalmaznak koffeint és taurint, akárcsak a tea és a kávé. Az energiaitalok túlzott fogyasztása káros lehet, amelyről tájékoztatni kell a vásárlókat - hangsúlyozta.

A kormányzat a tervezett változtatásokról még nem egyeztetett a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségével - jelezte a szervezet titkára.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pénteken a parlamentben egy kérdésre válaszolva jelentette be, hogy a kormány megkezdte annak a jogszabálynak az előkészítését, amely megtiltaná, hogy 18 éven aluliaknak energiaitalt adjanak el.

A 18 éven aluliaknál árusítási tilalmat hozó jogszabályi korlátozás Balog Zoltán szerint - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal energiaital-túladagolásokról beszámoló országos felmérésén túl - azért is indokolt, mert az energiaitalokról mint komplex élelmiszerekről nem készült tudományos értékelés, ezért fogyasztásuk biztonságos szintje nem állapítható meg, az összetevők kölcsönhatása nem ismert, különösen a gyermekeknél és más veszélyeztetett csoportokban. Szintén nem ismert az alkohol, egyes gyógyszerek és az energiaitalok kölcsönhatása - tette hozzá.