rss      tw      fb
Keres

Hőség - A legmagasabb fokú figyelmeztetést adtak ki 13 megyére - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2012. június 29., péntek 18:25

A várható hőség miatt szombatra 13 megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; az országos tiszti főorvos a várható tartós kánikula miatt az ország egész területére szombaton 0 órától szerda éjfélig hőségriadót rendelt el.

A meteorológiai szolgálat pénteken Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a főváros területére piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mert azokon a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Az előrejelzések szerint erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékleti maximumok a 39 Celsius-fokot is elérhetik. A jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország nagy részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel. A meleg előreláthatóan szerdán vagy csütörtökön mérséklődik.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága javasolta: a harmadfokú hőségriadó idején a munkahelyeken ösztönözzék a dolgozókat arra, hogy igyanak 15-20 percenként egy pohár hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat. Hangsúlyozták azt is, hogy a kánikulában kerülni kell az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, mert ezek csökkentik a szervezet folyadékmegtartó képességét.

Az Országos Mentőszolgálat is a hőség okozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, azt ajánlva, aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse.

A hőségriadó miatt szombattól a MÁV munkatársai vizet osztanak a nagyobb budapesti pályaudvarokon, valamint tíz vidéki vasútállomáson. Vizet oszt az utasoknak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. is.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a sínek hőmérsékletét, és ha 45 Celsius-fokos vagy magasabb sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be.