rss      tw      fb
Keres

Magyar nagykövet bírálata Minszk irányában

MTI 2012. június 29., péntek 17:28

Az utóbbi tíz évben több diplomata karrierjét megtörték Fehéroroszországban, embereket csak azért tettek tönkre, mert a fehérorosz hatóságoknak nem tetszett a küldő ország politikája, és bosszút akartak állni - nyilatkozott Kontra Ferenc nagykövet egy fehérorosz lapnak.

"Az elmúlt tíz évben nem egy diplomata karrierjét tönkretették Fehéroroszországban. Célirányosan gyűjtöttek ellenük kompromittáló anyagot, amelyet később bemutattak a televízióban és feltettek az internetre (...) Embereket csak azért tettek tönkre, mert a fehérorosz hatóságoknak nem tetszett a küldő ország politikája, és bosszút akartak állni. Kevés országban van ilyen gyakorlat" - mondta kiküldetése lejártával a nagykövet a Narodnaja Volja című fehérorosz lapnak adott interjúban, amelyet a TUT.BY fehérorosz portál ismertetett.

Kontra Ferenc - aki a portál szerint június 22-én hazautazott Minszkből - megjegyezte, hogy megvitatta utódával, a nagyköveti posztot szeptemberben elfoglaló Sziklavári Vilmossal a fehéroroszországi munka sajátosságait.

"Igyekeztem megértetni vele, hogy ez nem szokványos hely egy diplomata számára, megvannak a maga nehézségei, amelyekkel az új diplomatáknak számolniuk kell. Nincsenek meg például a normális diplomáciai munka feltételei abban a tekintetben, hogy a fehérorosz hatóságok nem tartják a kapcsolatot, a diplomáciai fogadásokra szóló meghívásokat gyakran nem fogadják el, s amikor a nagykövet magas rangú tisztségviselőkkel szeretne találkozni, ez irányú kérését el is utasíthatják. Más országokban ez egyáltalán nem így van" - mondta a hírportál szerint a nagykövet.

http://news.tut.by/politics/296673.html

2011 júniusában egy több mint hétperces videó került fel az internetre, amelyen magyar sajtóbeszámoló szerint egy olaszországi repülőtéren várakozó, majd ott egy férfi társaságában taxiba szálló, középkorú szőke nő volt látható. A videón azt állították, hogy a nő Inna Kontra, Kontra Ferenc ukrán származású felesége. Mint fogalmaztak, a nem túl jó minőségű képekhez hangkíséretként két - valószínűleg titkosszolgálati módszerekkel rögzített - telefonbeszélgetést is hozzáillesztettek. Az olasz nyelvű, angol feliratokkal kísért beszélgetésből az derül ki, hogy a nagykövet feleségeként említett nőnek viszonya van egy olasz férfival - tették hozzá.

A magyar külügyminisztérium a leghatározottabban visszautasította és elítélte a felvételeket, illetve azok nyilvánosságra hozatalát, s mindezt "a minszki magyar diplomáciai jelenlét és munkavégzés ellehetetlenítésére irányuló kísérleteknek" nevezte.