rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 4. rész (költségvetés, napirend lezárása)

MTI 2012. június 29., péntek 17:15

Több mint hét és fél órán át tartó ülésnappal ért véget a jövő évi költségvetés parlamenti általános vitája pénteken. Az Országgyűlés hétfőtől várhatóan három napot ülésezik a nyári rendkívüli ülésszak utolsó előtti hetében.

Az LMP több pénzt juttatna az agráriumnak

Szabó Rebeka (LMP) a vidékfejlesztési és halászati támogatások 12 milliárd forintos támogatáscsökkenését kifogásolta. A képviselő meglepetéssel vette tudomásul, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának forrása is csökken, annak ellenére, hogy az új bortörvény értelmében hatósági feladatokat vesz át. A földért életjáradék programot szerinte hiányból fedezi jövőre az állam, ami bizonytalanná teszi a projektet.

Jobbik: a szocpolt szinte senki sem tudja igénybe venni

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint szinte senki nem tudja igénybe venni a szociálpolitikai támogatást. Értelmetlennek nevezte az ingatlan méretére vagy a négyzetméterenkénti árra vonatkozó kikötéseket, és az utóbbival kapcsolatban kijelentette: ez Budapesten ellehetetleníti a szocpol igénybe vételét.

Az amatőrizmus hatja át a költségvetést - mondta, és bírálta, hogy a devizahitelesek problémáját továbbra sem oldja meg a kormány.

Időt adott át a szocialistáknak a Fidesz

Az utolsó egy órában elsősorban a büdzsé honvédelmi és rendészeti tárgyú előirányzatairól ütköztették véleményüket fideszes és szocialista képviselők. Iváncsik Imre (MSZP) előbb azzal támadta a kormányoldalt, hogy nem fogalmazta meg a honvédelem legfontosabb feladatait, így nem lehet megállapítani, elég forrást biztosítanak-e erre a célra a büdzsében. Nagy Csaba (Fidesz) válaszában visszautasította ezt, és közölte, a kabinet az önkéntes tartalékos katonaság felállításával szemléletváltást hozott a honvédelem területén.

Ezután Harangozó Tamás (MSZP) és Gelencsér Attila (Fidesz) bonyolódott vitába a rendőrségnek szánt pénzekről, amikor pedig elfogyott az MSZP-frakció számára rendelkezésre álló időkeret a kormánypárti képviselő segítette ki egy perc átadásával. Harangozó Tamás ezt arra használta ki, hogy elmondja: a Fidesz a közbiztonság növelésének ígéretével került kormányra két éve, ehhez képest a költségvetésben semmilyen módon nem látja érvényesülni ezt. Gelencsér Attila válaszában cáfolta, hogy bármilyen ígéret vezetett volna választási győzelmükhöz, mint mondta, a Fidesz a protestszavazókkal szerzett kétharmados támogatást. Puskás Tivadar (KDNP) ezt megerősítve hozzátette: a választók a szocialisták által hátrahagyott "romhalmaz" újjáépítésével bízták meg őket.

A Ház korelnöke, a fideszes Horváth János is szót kért, aki egyebek mellett azt mondta, megérti, hogy sokan unalmasnak találták a költségvetési vitát, és inkább a labdarúgó Európa-bajnokságot választották, de szerinte ennek ellenére sem volt eredménytelen az általános vita.

Az LMP-s Szabó Tímea érzéketlennek, a szolidaritást nyíltan megtagadónak nevezte a büdzsé tervezetét, kiemelve, hogy abban a legrászorultabbak, köztük a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetűek szenvedik el a legnagyobb megszorításokat.

A fideszes Tapolczai Gergely jeltolmács segítségével tett felszólalásában cáfolta, hogy a kabinet kevesebbet fordítana ezekre a területekre.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár zárszavában azt emelte ki, hogy a jövő évi költségvetés előrehozott általános vitája korábban nem látott pénzügyi stabilitást és kiszámíthatóságot eredményez Magyarországnak.

Az ülést vezető Ujhelyi István lezárta az általános vitát, majd bezárta az ülésnapot is. A Ház jövő héten hétfőn, kedden és pénteken folytatja munkáját.