rss      tw      fb
Keres

Munka törvénykönyve - A Liga és az MSZOSZ is magyarázó kiadványt jelentetett meg

MTI 2012. június 29., péntek 16:46

Magyarázó kiadványt készített a július elsején hatályba lépő új munka törvénykönyvéről a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Az MSZOSZ információs vonalat is működtet.

A Liga Szakszervezetek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: a következő hónapokban a munkaügyi kapcsolatok valamennyi szereplőjének fel kell készülnie az új törvény alkalmazására. A szakszervezetek előtt álló feladat, hogy a megváltozott jogosítványokkal még az eddigieknél is hatékonyabban éljenek, és a munkavállalói jogokat kollektív szerződésekkel igyekezzenek védeni.

A magyarázó kiadványban az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy a törvény koncepcionálisan megváltoztatta a szabályozási szemléletet: számos eddigi elem elveszíti garanciális jellegét, ezektől kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is. A „régi” szabályok az eltérést csak a munkavállalók javára engedték.

A Liga szerint a szakszervezeti jogok szűkítésének következményeként annak lehetősége is nehezedik, hogy a szakszervezetek a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki kollektív szerződésekben.

Az MSZOSZ Ne írd alá azonnal, amit a főnök eléd tesz címmel indított kampányt, arra ösztönözve a munkavállalókat, hogy konzultáljanak a szakszervezeti tisztségviselőkkel. A szakszervezet információs telefonszámot is működtet, amelyen jogi, szervezeti kérdésekben lehet segítséget kérni.

A Ligához hasonlóan az MSZOSZ is elkészített egy munkavállalói kézikönyvet, amelyben az új Mt. változásait magyarázza, hogy megkönnyítse tisztségviselői munkáját - áll a szakszervezet kiadványában.