rss      tw      fb
Keres

Jogszabályváltozások - Életbe lép vasárnap a módosított kulturális örökségvédelmi törvény

MTI 2012. június 29., péntek 16:38

Elveszítik építéshatósági jogkörüket a kulturális örökségvédelmi törvény július 1-jén életbe lépő módosítása értelmében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák, amelyek ezentúl szakhatóságként vehetnek részt az építési engedélyezési eljárásban.

A még áprilisban elfogadott törvénymódosítást benyújtói - Borkai Zsolt (Fidesz), Habis László és Michl József (KDNP) - azzal indokolták, hogy az önálló építésügyi hatósági hivatalok működésével az építési engedélyezés folyamata új körülmények közé kerül.

Az új rendszerben szükségtelenné válik, hogy a kormányhivatalok kulturális örökségvédelmi Irodái önálló építésügyi hatósági jogkörrel rendelkezzenek az építési engedélyezési eljárásban, hiszen szakmai elvárásaikat szakhatóságként maradéktalanul érvényre juttathatják - érveltek.

A megváltozott rendszerben így az önálló építésügyi hatósági jogkört a települési önkormányzatok fogják ellátni, a Kulturális Örökségvédelmi Iroda szakhatóságként vesz részt az építésügyi hatósági eljárásban.

Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a jogszabály-módosítással való egyet nem értése jeléül július 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről, utóda Cselovszki Zoltán lesz.