rss      tw      fb
Keres

Külügyminisztérium: a magyar exportőröknek is előnyös lesz Oroszország WTO-tagsága

MTI 2012. június 29., péntek 16:34

Az orosz piac felé ismét egyre nagyobb érdeklődéssel forduló magyar exportőröknek is nagy jelentőségű fejlemény, hogy Oroszország augusztusban várhatóan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) teljes jogú tagjává válik - tájékoztatta a Külügyminisztérium pénteken az MTI-t.

A Külügyminisztérium és az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatósága pénteken szakmai szemináriumot tartott az orosz WTO-tagság következményeinek áttekintésére, az ebből adódó üzleti lehetőségek jobb megismerésére. Az eseményen az orosz exportban érdekelt magyar vállalkozások és szakmai szervezetek több mint 150 képviselője vett részt - áll a tárca közleményében.

A rendezvényen Martonyi János külügyminiszter a magyar-orosz és az EU-orosz kapcsolatok aktuális kérdéseiről, valamint az orosz WTO-csatlakozásnak a kereskedelem fejlesztésére gyakorolt hatásairól tartott előadást. Kiemelte, hogy a két ország politikai kapcsolatai rendezettek, és ez szilárd alapot jelent a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez.

Ezért a WTO-csatlakozás után "a mainál is kiszámíthatóbb orosz üzleti környezet", az átláthatóbb és stabilabb szabályozás eredményeként alighanem bővül a magyar export, növekednek a befektetések - mondta a tárcavezető.

A kommünikében kitértek arra, hogy a szemináriumnak azért a Külügyminisztérium adott otthont, mert a tárca kormányzati szakpolitikai felelősséget visel a kereskedelempolitikai kérdésekben a magyar álláspontok kialakításáért és képviseletéért, többi között a 155 államot tömörítő WTO tevékenységével kapcsolatban is.