rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor: a kormányzó koalíción belül eltérően ítélik meg az EU jövőjét

MTI 2012. június 29., péntek 16:34

A kormányzó koalíción belül eltérő vélemények vannak az Európai Unió jövőjét illetően - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben újságíróknak.

A kétnapos EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján a kormányfőnek feltett kérdések egyike arról szólt, vajon véletlennek vagy tudatosságnak tulajdonítható, hogy miközben ő az egyik minapi nyilatkozatában az "európai birodalom" és a "nemzetek Európája" koncepcióját állította szembe egymással, Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy minél mélyebb az uniós integráció, annál jobb lesz a tagállamoknak.

Orbán Viktor válasza szerint nem taktikáról van szó.

"Ha a kormányzó koalíción belül az Európai Unió jövőjét illetően különböző vélemények hangzanak el, az azért van, mert különböznek a vélemények" - szögezte le.

"Ez egy nagy párt, nagy hajó, nagy fedélzet, számos legénység. És valóban, fontos európai kérdésekben különböző dolgokat gondolunk" - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette azonban: ő mindenkit arra emlékeztet, "nem azért vagyunk egy párton belül, mert ugyanazt gondoljuk az EU jövőjéről, hanem azért, mert ugyanazt gondoljuk Magyarország jövőjéről". Ehhez képest "fontos, de csak másodlagos" kérdésnek nevezte az EU jövőjét. Szerinte ez "az egységet sosem veszélyezteti, a véleménykülönbséget pedig érdemes vállalni".