rss      tw      fb
Keres

Magyar polgármesterek világtalálkozója - Sólyom: fontos a helyi közösségek autonómiája

MTI 2012. június 29., péntek 16:33

Fontosnak nevezte a helyi közösségek autonómiáját Sólyom László volt államfő a magyar polgármesterek IX. világtalálkozóján, Gödöllőn pénteken. A tanácskozáson 400 magyarországi és határon túli polgármester és alpolgármester vett részt.

A volt köztárssági elnök úgy fogalmazott, hogy a változások közepette nagyon fontos a helyi közösségek autonómiájának, illetve az önkormányzatiságban rejlő állandó értékeknek a megtartása.

Az új alaptörvény több kérdést hagyott nyitva az önkormányzatokkal kapcsolatban, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a helyi közösség autonóm az állammal szemben, az önkormányzatiság az ellensúlyok része - jelentette ki Sólyom László. Hozzátette: az érdekérvényesítéshez nélkülözhetetlen a legitimáció tudata.

Sólyom László a magyar nemzet egységével kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem az az aktuális feladat, hogy sirassuk Trianont", hanem az, hogy a regionális sajátosságok figyelembevételével egyensúlyt teremtsünk a nemzetrészek között.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára elmondta: a kormányzás átvételekor széttagolt, bürokratikus közigazgatást találtak, ezen a "káoszon" kell úrrá lenni.

A járások létrehozásának legfőbb célja a bizalmi viszony kialakítása az állampolgárokkal, és teendőik intézésének megkönnyítése - mondta Szabó Erika.

Megjegyezte: bár sok vitát váltott ki, milyen feladatok kerüljenek át az önkormányzatoktól a járásokhoz, a változtatásoknál mindenképpen figyelembe veszik majd, hogy a kistelepülésen élőknek se kelljen fölöslegesen utazniuk.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára az önkormányzati rendszer átalakításának indokait vette sorra, megemlítve egyebek mellett, hogy a 3177, kétharmadában kis lélekszámú településen működő önkormányzat az elmúlt években egyre nehezebb anyagi helyzetbe került.

Sok helyhatóság eladósodott, több helyen elkezdték felélni vagyonukat, az EU-s projektek végrehajtása is lelassult, a rendszer tehát megérett a változtatásra - mondta.

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke arra kérte az önkormányzati vezetőket, hogy működjenek együtt a pénzügyi ellenőrzésekben.

Eszes Béla, Jánoshida független polgármestere a kistelepülések nevében körültekintőbb intézkedéseket kért, mert mint fogalmazott, ezeket az önkormányzatokat 2010-től "elevenen megfőzik", érdekérvényesítési képességük pedig nagyon csekély.

Sisák Imre, Pásztó független polgármestere kétségét fejezte ki, hogy a települések jól járnak, ha eddigi feladataik zömét az állam veszi át.