rss      tw      fb
Keres

A Gazprom kész további összegekkel finanszírozni az ukrán gáztározók feltöltését

MTI 2012. június 29., péntek 16:15

A Gazprom kész megvizsgálni, hogy további pénzügyi forrásokat biztosítson Ukrajnának gáztározói feltöltéséhez - jelentette ki pénteken Alekszej Miller, az orosz gázipari vállalat vezetője.

Kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Ukrajna a múlt télen túl nagy mennyiséget vett ki tározóiból. Mint mondta, ha Ukrajna nem tudja feltölteni a tározókat, két megoldás közül választhat, ám mindkettő rossz: vagy jogtalanul csapolja meg az Európába irányuló orosz földgázszállítmányokat, vagy saját fogyasztását korlátozza.

Leszögezte: a Gazprom kész mérlegelni, hogy ha szükséges, a már kifizetett tranzitelőlegen túl kiegészítő forrásokkal segítse elő az ukrán tározók feltöltését.

Alekszej Miller június közepén jelentette be, hogy vállalata kétmilliárd dollár előleget fizetett ki a földgáz tranzitjáért Ukrajnának.

Kijev ugyanakkor csökkenteni akarja függőségét az orosz gázszállításoktól, és többször is jelezte, hogy az idei orosz gázimportot mintegy 27 milliárd köbméterre készül visszafogni. Ez viszont nem felel meg a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodásnak, amelyben azt rögzítették, hogy Oroszország évi 52 milliárd köbméter földgázt szállít Ukrajnának. Alekszej Miller szerdán - Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kijevi látogatása napján - leszögezte: Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a 2009-es megállapodás szerinti földgázmennyiséget szállítsa Ukrajnának.