rss      tw      fb
Keres

Ombudsman: a tárca támogatja a kórházban ápolt gyermekek után járó táppénz bevezetését

MTI 2012. június 29., péntek 15:50

Az emberi erőforrások minisztere szakmailag támogathatónak tartja az alapvető jogok biztosának azon javaslatát, hogy a kórházban ápolt gyermek után is járjon táppénz, s a minisztérium javaslatot tesz majd a törvény módosítására - közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Balog Zoltán miniszter Szabó Máté javaslatára azt válaszolta: megvizsgálják, a javaslat miként hat az Egészségbiztosítási Alapra, és a következő alkalommal a tárca javaslatot tesz a törvény módosítására.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény ugyanis jelenleg nem teszi lehetővé, hogy a szülő a kórházban ápolt gyermek után gyermekápolási táppénzt kapjon.

Szabó Máté korábbi vizsgálata során rámutatott arra: a tartósan beteg és tartósan vagy időszakosan visszatérően kórházi ellátásra szoruló gyermekek szüleinek korlátozottak, illetve végesek a lehetőségei, hiszen ők hosszabb időre csak a munkahelyük és a család anyagi biztonságának kockáztatásával vagy táppénzcsalással tudnak a gyermek mellett maradni.

Mint írták, az ombudsman a táppénz bevezetésével kapcsolatban szakmai szervezetek és a szakminisztérium véleményét kérte. Szabó Máté egyetértett a minisztériumnak azzal az érvelésével, miszerint a folyamatos szülői kapcsolattartásból nem következik olyan állami kötelezettség, amely a szülő számára a gyermek kórházi ellátásának idejére is - benntartózkodása esetén - lehetőséget teremtene táppénz igénylésére.

A biztos azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ha erre társadalmi igény van, és rendelkezésére áll a szükséges forrás, akkor indokolt lehet az egészségbiztosítási jogszabályok módosítása és a szülők számára kedvezőbb szabályozás is.