rss      tw      fb
Keres

Költségvetés - Szili: a középrétegek eltűnéséhez vezethet a jövő évi büdzsé

MTI 2012. június 29., péntek 15:35

Az alsó középosztály lecsúszásának felgyorsulását eredményezheti a kormány jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatának elfogadása Szili Katalin független parlamenti képviselő pártja szerint.

A volt házelnök közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a Szociális Unió pénteki pártértekezletén megtárgyalta és elfogadta a Tegyük élhetővé Magyarországot! című alapprogramját, amelyek a párt társadalom-, gazdaság-, kül- és nemzetpolitika céljait tartalmazzák.

Szili Katalin szerint a felmérések azt mutatják, hogy a magyar társadalomnak immár 40 százaléka él szegénységben, a középrétegek rohamosan gyorsuló eltűnése pedig aláássa a demokratikus politikai rendszert, emellett táptalajt biztosít a szélsőségek terjedésének is. A Szociális Unió szerint ezért mindenkinek közös érdeke kell, hogy legyen megállítani ezt a folyamatot, mint írják, "ha élhető Magyarországot akarunk, nem tűrhetjük, hogy a társadalom közel fele kizuhanjon a semmibe: elveszítve kórházát, iskoláját egyetemét, vasútját".

Kiemelik továbbá, hogy alapprogramjukban az ország harmonikus fejlődését célozzák, ehhez pedig újratervezésre, például a hátrányos helyzetű rétegek szociális kirekesztésének azonnali megállítására, a megszorító pénzügypolitika fejlesztéspolitikára cserélésére is szükség van. Szili Katalin emellett "gyökeres kormányzati stílusváltást" is sürget, azért, hogy egy a társadalmi és a gazdasági partnerekkel együttműködő modell jöhessen létre.