rss      tw      fb
Keres

A Külügyminisztérium üdvözli, hogy megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások Montenegróval

MTI 2012. június 29., péntek 15:33

A Külügyminisztérium üdvözli, hogy pénteken megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások Montenegróval, ez a nyugat-balkáni ország többéves integrációs erőfeszítéseinek és sikeres reformfolyamatának az elismerése - tájékoztatta a tárca közleményben az MTI-t.

Kiemelték, a tárgyalások elindítása fontos állomás ez az Európai Unió bővítési politikájában is, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a meghatározott feltételek teljesítésével az uniós tagság elérhető cél lehet. Montenegró sikere az egész nyugat-balkáni térségnek bátorítást ad és irányt mutat - írták.

A csatlakozási tárgyalások megkezdése új szakasz kezdete, de csak egy lépcsőfok az ország gazdaságát, társadalmi és közigazgatási viszonyait átalakító csatlakozási folyamatban - mutattak rá, hozzátéve, Montenegróra a csatlakozásig még sok feladat vár.

Hangsúlyozták, hogy a feladatok teljesítéséhez Magyarország kész minden támogatást megadni. Az a kiemelt partnerségi megállapodás, amelyet Orbán Viktor magyar és Igor Luksic montenegrói miniszterelnök június 15-én Budapesten írt alá, megfelelő keret ahhoz, hogy a magyar csatlakozási és tagállami tapasztalatokat hatékonyan osszák meg - emlékeztettek.

A tárgyalások várhatóan több évet vesznek majd igénybe a csatlakozási kérelmét 2008 végén benyújtó országgal. A tagságra pályázó országnak 35 fejezettel kapcsolatban kell eleget tennie kötelezettségeknek: lényegében át kell vennie, saját nemzeti jogrendjébe kell illesztenie azokat az uniós jogi előírásokat, amelyek az EU-ban eddig megszülettek.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára korábban úgy nyilatkozott, a 625 ezer lakosú Montenegró az elmúlt időben nagy haladást ért el, bár még sok a tennivalója, például a szervezett bűnözés és a korrupció visszaszorításában. A csatlakozási tárgyalások várhatóan Horvátországénál is bonyolultabbak lesznek - tette hozzá.