rss      tw      fb
Keres

Költségvetés - Nemzetpolitikai államtitkárság: a Jobbik figyelmen kívül hagyja a tényeket

MTI 2012. június 29., péntek 15:26

A nemzetpolitikai államtitkárság szerint a jobbikos Szávay István "sokadszorra hagyja figyelmen kívül a tényeket", a költségvetés kapcsán szándékosan hamis képest fest a nemzetpolitikáról.

Az államtitkárság ezt az ellenzéki képviselő pénteki állásfoglalására reagálva közölte az MTI-vel, miután Szávay István kevesellte a külhoni magyarok támogatására szánt, a jövő évi költségvetésről szóló javaslatban szereplő összeget.

Az államtitkárság azt írta, sajnálattal látják, hogy bár a képviselő részletes és kimerítő tájékoztatást kapott a nemzeti összetartozás bizottságának ülésén a nemzetpolitika költségvetési helyzetről, nem sikerült az ott kapott információkat magáévá tennie. Ahogy azt Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár már az ülésen is jelezte: a nemzetpolitikára a magyar kormány kiemelt területként tekint, ami kitűnik a költségvetési tervezetből is - rögzítették. Tudatták, hogy Magyarország nehéz anyagi helyzete ellenére, számos más területtel ellentétben a külhoni magyarság támogatására szánt költségvetési forrásokat megőrizték az előző év szintjén. A jelenlegi helyzetben ezt sikerként kell értékelni, ami bizonyítja a kormányzat elkötelezettségét a téma iránt - fogalmaztak.

A közleményben - felidézve a kormány eddigi nemzetpolitikai intézkedéseit - kiemelték: megalkották a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, az egyszerűsített honosítási eljárást, összehívták a Magyar Állandó Értekezletet hat év után, létrehozták a Magyar Diaszpóra Tanácsot, a Nemzeti Regisztert, a Bethlen Gábor Alapot, a Nemzetpolitikai Kutató Intézetet, kezdeményezésükre létrejött a Kisebbségi Jogvédő Intézet, kibővítették a Határtalanul! programot, megduplázták a nemzeti jelentőségű intézmények számát, elkészítették és teljes egyetértéssel elfogadták a nemzetpolitikai stratégiai dokumentumot.

Az államtitkárság szerint Szávay István sokadszorra hagyja figyelmen kívül a tényeket, és ismét bebizonyosodott, hogy a Jobbik képviselője sajátos módon válogat a tények között, hogy ezáltal szándékosan hamis képet keltsen a közvéleményben.