rss      tw      fb
Keres

IMF/EU-tárgyalások - Varga: a parlament már a jövő héten elfogadhatja a jegybanktörvény-módosítást

MTI 2012. június 29., péntek 15:11

Miután megérkezett az Európai Központi Bank (EKB) pozitív véleménye a jegybanktörvény módosításáról, az Országgyűlés már a jövő héten elfogadhatja azt, így megkezdődhetnek a hivatalos hiteltárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - mondta Varga Mihály, tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek.

Az eredeti tervek szerint július 12-én került volna sor a jegybanktörvény módosítását lezáró végszavazásra, de mivel pénteken hivatalosan is megkapta a kormány az EKB pozitív véleményét, amit csak július elejére várt, így a végszavazás már a jövő hét közepén megtörténhet - közölte a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály idézte az EKB véleményét, miszerint a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására, a törvényjavaslat rendezi a korábbi aggályokat.

"Most már csak a naptárak és a repülőjegyek egyeztetésén múlik, hogy mikor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások" - fogalmazott a miniszter, aki úgy véli, hogy az augusztusi szabadságokat is figyelembe véve október közepére megszülethet a hitelmegállapodás, amelynek várható összege a piac által is kívánatosnak tartott 15 milliárd euró lehet.

Az összeggel kapcsolatban megjegyezte: ha túl kicsi a hitel, akkor komolytalannak minősíthetik, ha viszont túl nagy, akkor téves következtetések adódhatnak az ország állapotára vonatkozóan.

Arra a kérdésre, hogy a kormány által kért elővigyázatossági hitelről, vagy a piac által várt készenléti hitelről kezdődnek-e a tárgyalások, Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkeretről kíván megállapodni. De az asztal másik oldalán ülő két tárgyalóféltől, az EU/IMF párostól is függ, hogy a hitelmegállapodás milyen tartalommal töltődjön meg, így "nyitottak vagyunk a partnerek javaslatának meghallgatására, hogy milyen típusú legyen a hitel" - tette hozzá.