rss      tw      fb
Keres

A Legfőbb Ügyészség nem kommentálja a horvát miniszterelnök nyilatkozatát

MTI 2012. június 29., péntek 15:10

A Legfőbb Ügyészség nem kommentálja a horvát miniszterelnök nyilatkozatát - közölte Széplaki-Nagy Gábor, a szervezet szóvivője pénteken az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy Zoran Milanovic bírálta Magyarországot a Mol-ügyben tanúsított magatartása miatt.

Radimir Cacic - jelenlegi első miniszterelnök-helyettes - két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nekiütközött egy magyar rendszámú autónak, amelynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek. Az első fokú büntetőperben pénteken várható ítélethirdetés Kaposváron.

A horvát miniszterelnök csütörtöki brüsszeli nyilatkozatában kijelentette: tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának meghallgatása érdekében egy korrupciós üggyel kapcsolatban, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsították, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek. Állításuk szerint azért, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajvállalat irányítási jogait.

"Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a

jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - jelentette ki Milanovic.

Széplaki-Nagy Gábor az MTI-nek annyit mondott: a Legfőbb Ügyészség jogalkalmazó szerv, amely politikai nyilatkozatokat nem kommentál.

Egy tavaly decemberi Mol-közlemény szerint Hernádi Zsoltot több más személy mellett a magyar ügyészség hallgatta meg "az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán".