rss      tw      fb
Keres

DSK - A volt IMF-vezér és felesége már nem él együtt

MTI 2012. június 29., péntek 14:52

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemi erőszak vádja miatt lemondott korábbi vezetője és felesége, Anne Sinclair újságírónő már nem él együtt - erősítette meg pénteken egy a volt politikus-közgazdászhoz közel álló forrás a Reuters hírügynökségnek.

A Franciaország egykoron legnépszerűbb politikusának és legnépszerűbb újságírónőjének útjai körülbelül egy hónappal ezelőtt váltak szép.

A hírt elsőként a honlapján közlő Closer című francia magazin szerint Anne Sinclair arra kérte a férjét, hogy költözzön el közös párizsi lakásukból az impozáns Vogézek teréről. A Paris Match úgy tudja, hogy a volt IMF-vezér jelenleg egyedül él egy párizsi lakásában, teljesen össze van omolva és depressziós.

Anne Sinclair januárban visszatért régi hivatásához: a Huffington Post című amerikai vélemény- és hírportál francia nyelvű kiadását vezeti. "A nagyon összetartó csapatban magához tért, végre újra teljes életet él, önmagáért, miután 13 hónapig kizárólag a férjét támogatta" - írta a Closer.

A gazdag műgyűjtő családban született 61 éves Anne Sinclair - akinek nagyapja Picasso legfőbb mecénása volt - sikeres televíziós pályafutását második férje, Strauss-Kahn politikai karrierje miatt függesztette fel, akivel 1991-ben házasodott össze. November 26-án ünnepelnék 21 éves házassági évfordulójukat. A nemi erőszak kísérletének vádjával 2011. májusban New Yorkban letartóztatott Strauss-Kahn még börtönben volt, amikor Sinclair, aki televíziós múltja miatt a férjénél is ismertebb személyiség Franciaországban, egy rövid közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "egy másodpercig sem hittem el a férjem ellen felhozott vádakat", és az üggyel kapcsolatban mindenkit "tisztességre és visszafogottságra" szólított fel. Férje minden tárgyalásán jelen volt, és a házaspár mindig kéz a kézben érkezett a New York-i bíróságra.

Miután a manhattani hatóságok arra hivatkozva ejtették a Strauss-Kahn elleni vádakat, hogy a feljelentő szobalány, Nafissatou Diallo szavahihetőségével kapcsolatosan kételyek merültek fel, a pár 2011. szeptember 4-én hazatért Párizsba, de október 16-án az úgynevezett Carlton-ügyben, egy Lille-ből szervezett prostitúciós hálózattal kapcsolatosan kezdte a nevét ismét emlegetni a francia sajtó. Márciusban üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészesség és hűtlen kezelés bűntette miatt vádat is emeltek ellene, de szabadon lábon védekezhet az egyelőre még nyomozati szakaszban tartó ügyben. Amennyiben perre kerül sor, az említett vádak húsz év börtönbüntetéssel sújthatók. Áprilisban ugyanebben az ügyben egy újabb feljelentés nyomán egy előzetes eljárás is indult Strauss-Kahn ellen, mert egy belga prostituált azzal vádolta meg, hogy 2010 decemberében egy washingtoni partin nemi erőszakot követett el ellene.

Az eljárás megindítása bejelentésének másnapján Strauss-Kahn feleségével együtt jelent meg a francia Szocialista Párt egyik vezető politikusának születésnapi partiján, de június 5-én Anne Sinclair már egyedül vett részt egy filmbemutatón, mert időközben elhagyta a férjét. Strauss-Kahn ellen egyébként New Yorkban is folyamatban van még egy ügy: Diallo ugyanis polgári peres keresetet nyújtott be, meg nem határozott összegű kártérítést követelve az általa "brutálisnak" és "szadistának" nevezett, 2011. májusban elkövetett támadás miatt.