rss      tw      fb
Keres

Az Audi gazdaságossági szempontok miatt döntött Győr mellett

MTI 2012. június 29., péntek 14:23

Gazdaságossági szempontokkal indokolta az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója azt, hogy a cég Győrben építteti meg logisztikai parkját.

Lőre Péter az MTI-nek elmondta: még a nyáron kiválasztják a pályázók közül azt a céget, amely megépítheti és üzemeltetheti a létesítményt, amelynek pontos helyét még keresik. Jelezte: a helyszín kiválasztása során mindvégig élvezték a kormányzat és Győr városa "kooperatív támogatását".

A 150-200 ezer négyzetméteres logisztikai park első eleme mintegy 50 ezer négyzetméteren terül majd el, jövő év közepén lesz kész, és több száz embernek biztosít majd munkalehetőséget - említette meg Lőre Péter.

A logisztikai park közúti és vasúti összeköttetésben is lesz a gyárral, mivel szeretnék ötven százalék fölött tartani a vasúti szállítás arányát - jelezte, hozzátéve, hogy jelenleg nagyjából egyenlő arányban használják a két formát.

Az Audi győri üzemének teljes vertikumú gyárrá alapításához mintegy 900 millió eurós beruházással kezdett neki tavaly nyáron a társaság. A korábbi sajtóhírekben körülbelül 20 milliárd forintos tételként szereplő logisztikai park (amelyben beszállítói telephelyek is létesülnek) helyszínére korábban három aspiráns - Győr mellett Gönyű és Pozsony - került szóba.

Thomas Faustmann, a társaság ügyvezetésének elnöke még március elején a győri gyár logisztikai parkjával kapcsolatban az MTI érdeklődésére azt közölte: egyelőre nem született döntés arról, hol épül fel a logisztikai park, de "Gönyű esélyei nagyon jók".

Később Borkai Zsolt győri polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek úgy nyilatkozott: a járműgyártó és az önkormányzat által három-négy évvel ezelőtt kötött megegyezés kitért arra is, hogy a tavaly elindult gyárbővítés során az Audi fejlesztéséhez közvetlenül kapcsolódva épül meg a raktárak és beszállítók elhelyezését szolgáló logisztikai park.

Ezen megállapodás szerint kezdtek Győrben a terület fejlesztésébe, valamint az Audi-iskola megvalósításába, de a megállapodás következménye, hogy a város korábban nem tervezett infrastrukturális fejlesztésekbe fogott bele több százmillió forint értékben.

Áprilisban nyilvánosságra került, egy szocialista országgyűlési képviselőnek adott írásos válaszában Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter azt közölte: a kormány igyekszik elkerülni, hogy Magyarországnak vissza kelljen fizetnie a gönyűi kikötő fejlesztésére elnyert EU-támogatást, ezért ajánlották a területet az Audi külső logisztikai parkjának lehetséges helyszínéül.