rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 3. rész (költségvetés)

MTI 2012. június 29., péntek 13:57

A gyermekvédelmi intézményekben élők étkeztetéséről, az iskolafenntartás bizonytalanságairól és a munkanélküliségről is beszéltek a képviselők a jövő évi költségvetésről szóló javaslat általános vitájában, az Országgyűlés pénteki ülésén.

Fidesz a gyermekvédelmi intézményekről

Brájer Éva (Fidesz), aki azt hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelmi intézmények korábban szűkös anyagi forrásokkal rendelkeztek, ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy egy 1998-as minisztériumi rendelet szerint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben élők élelmezési költség nem lehetne kevesebb napi 684 forintnál, de ez számos megyében nem éri el a 450 forintot sem. A képviselő szerint ezért a költségvetés struktúrájában ezeknek a gyermekeknek is meg kell adni azt, amit törvényesen megilleti őket.

Jobbik: bizonytalanságok az iskolafenntartásban

Dúró Dóra (Jobbik) bizonytalanságokat látott az iskolák fenntartásával kapcsolatban, mert - szavai szerint - nem lehet látni, hogy az önkormányzatok milyen feltételekkel tarthatják meg az iskoláikat és azt sem, hogy hány kíván élni a lehetőséggel.

A képviselő arra is kitért, hogy a kormányzat a felsőoktatásból 26 milliárd forintot von ki ebben az évben. Az egyetemek és főiskolák támogatása így két év alatt összesen 55 milliárd forinttal csökken, ami összefüggésben van a keretszámok csökkentésével - tette hozzá.

A tangazdaságokat dicsérte a KDNP

Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) sajnálatosnak tartotta, hogy a költségvetésben 800 millió forintot kellett elkülöníteni a felsőoktatás PPP-konstrukcióinak fizetési kötelezettségeire. Véleménye szerint ezeket az összegeket sokkal hasznosabban fel lehetne használni, például a gyakorlati képzésre.

A mezőgazdasággal foglalkozó képviselő a tangazdaságok rendszerét említette, ahol az agrár illetve állatorvosi intézményekben tanulók későbbi munkájukhoz elengedhetetlen tapasztalatokat szerezhetnek. Szavai szerint ha nem kellene felesleges PPP-beruházásokra költeni az említett 800 millió forintot, akkor a tangazdaságoknak nem kellene önállóan fenntartani magukat, mert részesülhetnének ezekből a forrásokból.

Kormányzati illúziókról beszélt az LMP

Vágó Gábor (LMP) azt mondta, nem látszik, hogy a kormány mire alapozza azokat az illúzióit, amelyek szerint 10,3 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. Kitért arra is, hogy miközben az elemzők szerint a növekedés jövőre nem fogja elérni az egy százalékot, a kormány már kettővel számol.

Hangsúlyozta, hogy a valódi piaci erőt jelentő vállalkozások az adminisztrációs terhek és az új adók miatt nem képesek munkahelyeket teremteni. A nettó kerestek 2012-ben csupán 1,6 százalékkal nőttek az előző évhez képest, de a fogyasztói árindex változásai miatt kevesebbet érnek, mint korábban - tette hozzá.

MSZP: a költségvetés Budapest-ellenes

Steiner Pál (MSZP) arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz-KDNP "főváros-ellenessége" nem szűnt meg. Véleménye szerint Budapest szétdarabolására és ellehetetlenítésére törekszik a kormányzat és ezt a költségvetésben is igyekszik alátámasztani a fővárosi tömegközlekedésre szánt források lecsökkentésével.

Fidesz: Magyarország lesz jövőre a V4 soros elnöke

Tilki Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy a költségvetés folytonos a korábbi kormányzati intézkedésekkel és az elhúzódó válság közepette kiemelten fókuszált terület a foglalkoztatás növelése és az adósságcsökkentés.

Felhívta a figyelmet, hogy jövőre Magyarország lesz a visegrádi csoport soros elnöke, így a közép-európai kezdeményezésben is Magyarországon lesz a kezdeményezés lehetősége. A kormánypárti politikus szerint ez komoly felelősség, de nagy lehetőség is, ezért a költségvetésben 110 millió forintot különítettek el az elnökségi feladatokra.

Jobbik: kérdéses az egészségügyi költségvetés megalapozottsága

Gyenes Géza (Jobbik) arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben 51 milliárd forinttal kevesebb kerül az egészségügy kasszájába, a kiadási oldalon viszont 60 milliárddal kevesebb költést tesznek lehetővé. Kiemelte: a háziorvosi ellátásra a 2012-es 81,1 milliárddal szemben 2013-ra egymilliárdos növekedés után 82,1 milliárd forint jut, de ez csak eszköztámogatásra fordítható, így nem ösztönzi a fiatalok praxisvállalási kedvét. A fogorvosi ellátás ugyanannyi összeget kap mint 2012-ben és a háziorvosokhoz hasonlóan ebben a szektorban sem szerepel az beígért, de elmaradt béremelés pótlására szánt összeg - folytatta.

A mentők ellátásának összege 0,5 milliárd forinttal emelkedik 2013-ra, az összevont fekvő- és járóbeteg-ellátásra szánt összeg pedig az idei 617,7 milliárdról jövőre 622 milliárd forintra nő, de ezen a területen még az is kérdéses, hogy az idei összeg elegendő lesz-e kötelező feladatok ellátására a júliustól kezdődő átalakítás után - hangsúlyozta Gyenes Géza.

MSZP: rosszabbul járnak az önkormányzatok

Botka László (MSZP) szerint nem fog hosszú életet élni a költségvetés, amelyet már a Fidesz sem vesz komolyan, hiszen 300 milliárd forintot csoportosított át benne, "feltalálva az állam megadóztatását".

Növekszik a hiány, emelkedik a lakosság adóterhelése, az elmúlt időszak legnagyobb megszorítása várható - összegezte kritikáit a képviselő.

A jogfosztás után szerinte megalapozták az önkormányzatok vagyonelkobzását is, majd ezt követi a helyhatóságok teljes kifosztása. Szeged esetében 10,5 milliárd forintnyi forráselvonást jelent a gépjárműadó és egyéb önkormányzati bevétel elfonása - mondta -, hangsúlyozva: az elvont feladatok költségvonzata csak 7,5 milliárd forintos kiadást jelentene, így a város rosszabbul jár a feladatok és források átcsoportosításával.

Ámokfutásnak nevezte a múzeumok fenntartásának alakítását, ezeket ugyanis először az államhoz, majd a településekhez rendelte a kormány.