rss      tw      fb
Keres

Magán űrteleszkóp vadászna a veszélyes aszteroidákra

MTI 2012. június 29., péntek 13:42

Magán űrteleszkóp óvná a Földet, nyomon követve azt a körülbelül ötszázezer aszteroidát, amelyek közeli pályájuk miatt potenciális veszélyt jelenthetnek bolygónkra.

A terveket az amerikai B612 alapítvány jelentette be, amely nevét Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegének B612-es bolygója után kapta. A szervezők magánadományozóktól remélik összegyűjteni az űrteleszkóp megépítéséhez, pályára állításához és működtetéséhez szükséges több százmillió dollárt.

Az aszteroidák a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti születésének "melléktermékei", többségük a Mars és a Jupiter között elhelyezkedő Kuiper-öv lakója.

Az űrteleszkóp, amely a Sentinel (Őrszem) nevet kapja, közelebb lesz majd a Naphoz, mint a Földhöz, így hónapokkal érkezésük előtt észlelheti a hívatlan égi vándorokat.

Ed Lu amerikai asztronauta, az alapítvány elnöke, aki a Nemzetközi Űrállomáson is teljesített szolgálatot, rámutatott, hogy rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyekkel meg lehet változtatni a kisbolygók pályáját, ha idejében felfedezik őket.

"Elkeserítő lenne, ha a következő néhány évtizedben a Földet eltalálná egy nagy aszteroida csupán azért, mert nem térképeztük fel ezeket a kisbolygókat" - hangsúlyozta Ed Lu.

Rusty Schweickart, az Apollo 9 asztronautája azt emelte ki, a kérdés nem az, hogy becsapódik-e a Földbe egy aszteroida, hanem az, hogy mikor. Bolygónk "sebhelyei" tanúskodnak arról, hogy a múltban a Föld többször is átélt becsapódásokat. A feltételezések szerint egy becsapódás indított el 65 millió éve olyan környezeti változásokat, amelyek a dinoszauruszok kihalásához vezettek. 1908-ban Szibéria felett egy aszteroida vagy üstökös robbant fel, letarolva 2150 négyzetkilométeren az erdőségeket.

A veszélyes aszteroidákról összegyűjtött információ ráadásul elősegítheti azoknak a terveknek a megvalósulását, amelyek kisbolygók ásványi kincseit kívánja kiaknázni.

A tervek szerint a Sentinelt 2017-re vagy 2018-ra építené meg a Ball Aerospace and Technologies Corporation, működtetését a boulderi Coloradói Egyetem légköri és űrfizikai laboratóriuma vállalná, a teleszkópot Falcon 9 típusú hordozórakétán állítanák pályára.

Öt és fél évesre tervezett küldetése során a Sentinel képes lesz feltérképezni a legalább 140 méter átmérőjű kisbolygók 90 százalékát, valamint a 130 méteres kisbolygóknak a felét.