rss      tw      fb
Keres

EKB: rendeződtek az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályok

MTI 2012. június 29., péntek 12:43

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.   

Az EKB pénteken kiadott jogi szakvéleménye szerint "a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány most készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására".     Az EKB "szoros figyelemmel" kíséri majd a magyar jegybank függetlenségének "gyakorlati betartását, és a továbbiakban is kapcsolatban marad a magyar kormánnyal", hogy rendezzék a még nyitott kérdéseket.    

A törvényjavaslat a jegybanki döntéshozó testületeket tekintve "teljes mértékben rendezi" a végrehajtási hatáskörök felosztására vonatkozó aggályokat, és "kielégítő módón rendezi" a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban felvetett kérdéseket - áll a dokumentumban.    

Az MNB irányítási rendszerében javasolt változtatások célja az MNB "függetlenségének garantálása" - nyugtázta az EKB. "Ezen túlmenően az a kötelezettségvállalás, hogy a jelenlegi MNB-elnök hivatali ideje alatt a monetáris tanács tagjai létszámának növelésére nem kerül sor, rendezi az EKB azzal kapcsolatos azonnali aggályát, hogy a kérdésről az MNB-vel nem egyeztettek" - jegyezte meg szakvéleményében az EKB, hozzátéve, hogy ezen a területen "további fékek és egyensúlyok beiktatása" is "ajánlható".   

Ugyanakkor az EKB "továbbra is nyugtalanítónak tartja" a döntéshozó testületek tagjai javadalmazásának gyakori változtatásait. A rendezetlen kérdések közé tartozik továbbá az MNB elnöke helyettesítésének kérdése, illetve az elnök és az alenökök által teendő eskü ügye is - áll az EKB honlapján közölt véleményben.