rss      tw      fb
Keres

Munka törvénykönyve - MSZP: júliustól többet kell dolgozni kevesebb pénzért

MTI 2012. június 29., péntek 12:26

Júliustól a munkavállalók tömegének többet kell dolgoznia kevesebb pénzért az új munka törvénykönyve hatályba lépése miatt - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke pénteken sajtótájékoztatón.

A politikus, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke a többi között a délutáni műszakpótlék eltörlésével és az éjszakai műszakpótlék csökkentésével magyarázta ezt, valamint azzal, hogy a szabadság alatt nem átlagkereset, hanem távolléti díj jár majd.

Kifejtette: a július 1-jétől hatályos törvénykönyv kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat, csorbítja a munkavállalói jogokat, kizárja, hogy az állami cégeknél a kollektív szerződés kedvezően térjen el a kódex általános szabályaitól, és regionális minimálbér bevezetését is lehetővé teszi, ami véleménye szerint a Kelet-Magyarországon élőket sújthatja.

Gúr Nándor a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján egy jégtömböt a kezében tartva szemléltette mondanivalóját, és úgy fogalmazott: ahogy a jégtömb olvad a júniusi hőségben, úgy olvadnak el a munkavállalói jogok az új rendelkezések miatt, és meggyőződése szerint - részben ezért - ugyanígy olvad majd el a Fidesz hatalma is.

Bírálta a kormány más foglalkoztatáspolitikai intézkedéseit is, például azt, hogy 60 ezer forintról 47 ezerre csökkent a közfoglalkoztatási minimálbér.