rss      tw      fb
Keres

Lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést a Fico kabinet

MTI 2012. június 29., péntek 12:20

Ismételten lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést a szlovák kormány. A nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérének "megnyitását" a lakosság a magánnyugdíjpénztárakban elhelyezett megtakarításainak elértéktelenedésével és a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságával indokolja Robert Fico kabinetje.

A nyugdíjbiztosításról szóló törvénynek a kilépést lehetővé tevő módosításáról hétfőn tárgyal a kormány érdekegyeztető szerve, a Gazdasági és Szociális tanács. Az új jogszabály ideiglenesen, egy fél éves időszakra - október elsejétől a jövő év március végéig - lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést az ott takarékoskodók számára.

A "második pillér megnyitását" már áprilisban jelezte Robert Fico. A lépést a kormányfő többek között azzal indokolta, hogy az államnak évente több mint egymilliárd euróval kell szubvencionálnia az állami nyugdíjbiztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik be. Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárak ezt követően "elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket". "Annak érdekében, hogy az emberek kilépjenek, arra is kész vagyok, hogy kampányt folytassak, éppen úgy, ahogy azt a nyugdíjpénztárak tették a belépés érdekében" - szögezte le.

A tervezet már áprilisban kiváltotta magánnyugdíjpénztárak és az ellenzék nagy részének tiltakozását. Csakúgy mint a munka-, szociális- és családügyi tárca eheti bejelentése, miszerint a jelenlegi 9 százalékról 4-re csökkenti a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát és a pályakezdők számára önkéntessé teszi az azokba való belépést.

Robert Fico előző kormánya idején, 2006 és 2010 között ideiglenes intézkedésként két alkalommal is megnyitotta a második pillért. A két féléves időszak alatt több, mint 172 ezren éltek a magánnyugdíjpénztárakból való kilépés lehetőségével. A szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét alkotó magánnyugdíjpénztáraknak jelenleg közel másfél millió tagja van.