rss      tw      fb
Keres

Az elemzők 1,0-1,4 milliárd euró folyó fizetési mérleg többletet várnak 2012-re

MTI 2012. június 29., péntek 12:15

2012-re 1,0-1,4 milliárd euró folyó fizetési mérlegtöbbletet várnak az MTI által kérdezett elemzők.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közölte, hogy az első negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete 186 millió euró volt. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2012 első negyedévében 675 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2 százaléka.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzőjének értékelése szerint az áruforgalmi többlet - döntően a cserearány romlása miatt - 1,156 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,339 milliárd euróról, míg a szolgáltatások többlete 606 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 455 millióról. (A jövedelem egyenleg hiánya kismértékben, 1,422 milliárd euróra nőtt).

Mivel a külső kereslet gyengülése ellenére - amit a Mercedes üzem kivitele ellensúlyozhat - az export növekedése továbbra is meghaladja az importét, az olajárak meredek esése miatt pedig jelentősen javulhat a cserearány, a következő negyedévekben újra emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete - állítja Suppan Gergely. Az elemző az előző évihez hasonló mértékű, 1,3-1,4 milliárd euró többletet vár a folyó fizetési mérlegben. (Tavaly 1,416 milliárd többlettel zárt a folyó fizetési mérleg.)

Az elemző úgy látja, hogy a tőkemérleg többletével a külföldi finanszírozási képesség megközelítheti a GDP 4 százalékát.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi mérleg igen jelentős, 2,7 milliárd euróhoz közeli kiáramlást mutatott, ami részben az IMF hitel törlesztéséhez, részben a végtörlesztésekhez kapcsolódik, illetve tükrözi a külföldi bankok forráskivonását. Ugyanakkor jelentős volt a működő tőke behozatal, ami nagyrészt a külföldi tulajdonú pénzintézetek tőkeemeléseivel függ össze.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője 60 millió euróval kisebb mérlegtöbbletre számított. Jelezte: bár az idei első negyedévi export értéke 67 millió euróval több a múlt évinél, 61 millióval elmarad a tavalyi negyedik negyedévinél. Ezzel együtt lassul az import is - tette hozzá. 2012-ben egymilliárd euró közeli folyó fizetési mérlegtöbblet alakulhat ki - közölte az MKB Bank elemzője.