rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 2. rész (költségvetés)

MTI 2012. június 29., péntek 12:10

A fiatalok itthon tartásáról, az oktatásról, a határon túliakról, a bűncselekmények áldozatairól és a fenntarthatatlanságról is beszéltek a képviselők a jövő évi költségvetésről szóló javaslat általános vitájában, az Országgyűlés pénteki ülésén.

Fidesz: a fiatalok itthon tartásáért is tesz a költségvetés

Gajda Róbert (Fidesz) - a jövő generációinak szemszögéből értékelve a 2013-as költségvetést - a legfontosabb kérdésnek a fiatalok Magyarországon tartását nevezte. Szerinte ehhez az álláskeresők támogatása, az oktatás fejlesztése, a fiatalok lakáshoz jutásának segítése vagy a korszerűbb, modernebb közszolgáltatások mind-mind hozzájárulhatnak és a kormány mindent meg is tesz ezek elérésre érdekében. A fideszes politikus szerint 2013-ban az ezeken a területeken elért fejlesztésekkel talán csökkenthető a fiatalok elvándorlása, ami pedig alapvető feltétele az ország hosszú távú sikerének.

Fidesz: a közoktatás nyer, a felsőoktatás pozíciói romlanak

Pósán László (Fidesz) arról beszélt: a közoktatásra 2013-ban 448 milliárd forint jut a költségvetésből, ebből 73 milliárd csak a pedagógus-életpályára, de ez nem azonos egy automatikus, mindenkit érintő béremeléssel. Ehelyett a cél, hogy minőségi elvárások érvényesüljenek a közoktatásban, ami differenciált béremelést jelent. Hangsúlyozta azt is: az ellenzéki állításokkal szemben az önkormányzatok nem saját erőből teremtik elő a béremelés forrásait, hanem a költségvetésben külön összegek szerepelnek. Ez az összeg ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy csökkenteni lehessen a települések közötti különbségeket - tette hozzá.

Pósán László azt ugyanakkor elismerte, hogy a felsőoktatás pozíciói a költségvetésben romlanak, hiszen 26 milliárd forinttal csökkennek az erre a területre szánt összegek. Ez szerinte részben a hallgatói létszámok csökkenésével, illetve a korábbi évek fejlesztéseinek befejeződésével magyarázható.

Jobbik: ez most kinek a költségvetése?

Ez most kinek a költségvetése, a kormányé vagy a szocialistáké? - tette fel a kérdést Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), aki szerint azoknak a nemzetközi szervezetek által diktált feltételeknek van alárendelve a büdzsé, amelyeket a szocialistáknál jobban még senki nem szolgált. Mindezt úgy összegezte: a nemzetközi pénzügyi szervezetek diktátumának költségvetésével állunk szemben.

Hangsúlyozta az adósságszolgálat gazdasággyengítő hatását és azt mondta: a jövőt jelentő ágazatok, például az oktatás szenvedi el a legnagyobb veszteséget.

A képviselő kevesellte a bíróságok forrásait, szerinte ez is hátráltatja az eljárások gyorsítását. Megengedhetetlennek tartotta, hogy csökken az alapvető jogok biztosának költségvetése, miközben az általa kirakatszervezetnek titulált Egyenlő Bánásmód Hatóság több pénzből gazdálkodhat jövőre.

"Továbbra is fizetjük a zsidó kárpótlást" - fogalmazta meg további kifogását, hozzátéve: a felvidéki magyarok még mindig nem kaptak ilyen jellegű segítséget.

Fidesz: bátor vállalkozás a pedagógusok életpályamodellje

A fideszes Nagy Csaba bátor vállalásnak nevezte a pedagógusok életpályamodelljének elindítását. Az önkormányzati fejezetről szólva azt mondta: a kulturális rendszer fenntartására, finanszírozására jelentős források állnak rendelkezésre.

A színházak számára 11,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet szakmai szervezetek bevonásával oszt fel a tárca. Ezzel megszűnnek az intézmények közötti egyenlőtlenségek - mondta.

Az LMP az áldozatoknak és a határon túliaknak juttatna több forrást

Az LMP-s Dorosz Dávid a bűncselekmények áldozatainak rossz helyzetére hívta fel a figyelmet, szerinte 90 százalékuk nem kap segítséget az államtól. A képviselő ezt az áldozatvédelmi szolgálatok elégtelen támogatásával magyarázta, az LMP ezért jelentősen megemelné az intézmények forrásait - mondta.

Azt mondta: a Terrorelhárítási Központ kiemelkedően magas támogatása helyett "inkább vegyünk Kövér László házelnök úrnak néhány ólomkatonát", a források pedig kerüljenek az áldozatokhoz.

A párt mintegy 800 millió forinttal növelné a határon túli magyar közösségeknek nyújtandó támogatásokat, és egy határon túli magyar autonómiahálózatot is létrehozna, amely a közösségek autonómiatörekvéseiért dolgozna.

KDNP: ez a kormány segíti a családokat

Hoffman Pál (KDNP) kormányzati képviselőként kötelességének érezte az előző kormányok szembesítését munkájuk következményeivel, amelyek közül kiemelte az emberek terheinek növelését, a gyermekvállalás megnehezítését. A jelenlegi kabinet ezzel szemben segíti a családokat - mondta.

A nyugdíjak reálértékének megőrzését és a vállalkozások segítését is a az elmúlt két év eredményei közé sorolta és azt is kijelentette, hogy felgyorsult az európai uniós források kifizetése.

A képviselő örömtelinek nevezte a sport támogatásának jelentős emelését is.

MSZP: fenntarthatatlanná válhat a büdzsé

Kiss Péter (MSZP) szerint ma a költségvetés nem szól másról, mint a hiánycsökkentésről. A pénzügyi stabilitással kapcsolatban felvetette: valóban létrehozható-e, fenntartható-e és a társadalom elviseli-e.

A képviselő túlzónak tartotta az oktatásban vagy a gyógyszerkasszában tervezett megtakarításokat, amelyek szerinte kétségbe vonják a stabilitást. Ugyanígy vitatta az önkormányzatok fenntarthatóságát.

A közfoglalkoztatás szerinte hibásan szerepel a kormány politikájában a rendes foglalkoztatás, és nem a segély alternatívájaként.