rss      tw      fb
Keres

Afganisztán privát befektetőket toboroz Indiában

MTI 2012. június 29., péntek 11:58

Magánvállalatokat próbált meggyőzni az afgán kormány az indiai fővárosban egy konferencián arról, hogy ruházzanak be Afganisztánban.

Több mint 70 cég és 33 ország képviseltette magát az újdelhi konferencián, köztük a vendéglátó indiaiak mellett amerikai, szaúdi, japán, pakisztáni és kínai vállalatok is.

Az afgán kormány szeretné, ha a segélyezést a privát szektorból érkező beruházások váltanák föl. Afganisztán tavalyi költségvetésének több mint 90 százalékát külföldi adományozók biztosították.

Zelmai Raszul afgán külügyminiszter a konferencián igyekezett eloszlatni az azzal kapcsolatos biztonsági aggodalmakat, hogy 2014 után a NATO kivonja csapatait Afganisztánból. Mint mondta, az országnak csak egy kis részén ingatag a helyzet.

Szomanahalli Mallaiah Krisna indiai külügyminiszter sürgette a befektetőket, hogy beruházásaikkal járuljanak hozzá Afganisztán, és ezzel az egész régió biztonsági helyzetének stabilizálásához. "Nem szabad, hogy a csapatkivonás politikai vagy biztonsági vákuumot eredményezzen, amelyet aztán megint a szélsőségesek töltenek be" - figyelmeztetett.

A találkozó egyik szervezője, az indiai iparkamara szerint Afganisztánban elsősorban a bányászat, az infrastruktúra-fejlesztés és a mezőgazdaság területén rejlik hatalmas potenciál. Kormányzati adatok szerint legalább 3000 milliárd dollár értékű ásványkincset rejt a föld mélye a koldusszegény közép-ázsiai országban.

Egy indiai állami nagyvállalat vezette konzorcium nyert el tavaly novemberben egy 14 milliárd dollár értékű vasérc-kitermelési koncessziót Bamiján tartományban, és indiai cégek versenyben vannak több réz- és aranybánya megnyitásáért és üzemeltetési jogaiért.

Újdelhi emellett az afganisztáni civil újjáépítési projektek egyik legfontosabb finanszírozója, eddig összesen több mint kétmilliárd dollár értékű fejlesztési segélyt folyósított a muszlim országnak.