rss      tw      fb
Keres

Kevesebb az ünnepnap Magyarországon, mint a régió többi országában

MTI 2012. június 29., péntek 11:28

Kevesebb a törvényben meghatározott, munkaszünetet jelentő ünnepnap Magyarországon, mint a régió többi országában - derül ki az Accace outsourcing és tanácsadó cég hat közép-kelet-európai országban végzett felméréséből.

A cég pénteki közleménye szerint Magyarországon 10 olyan ünnepnap van egy évben, amikor nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak, míg Szlovákiában 15, Lengyelországban 13, Csehországban 12, Romániában pedig 11 fizetett szabadnap van évente.

A szlovák döntéshozók két szabadnap eltörlésén gondolkodnak, a román politikusok viszont két új ünnepnap bevezetését tervezik a felmérés szerint.

Ukrajnában Magyarországhoz hasonlóan szintén 10 fizetett ünnepnap van. Az ukránok azonban mind a tíz napot megkapják szabadnapként, mert ha hétvégére esik egy ünnepnap, akkor a rákövetkező hétfőn nem kell dolgozniuk.

A hosszú hétvége Szlovákiában és Lengyelországban jellemzően kevesebb, mint Magyarországon. Náluk ugyanis nem működik az elcserélt munkanapok rendszere: ha keddre vagy csütörtökre esik a szabadnap, akkor hétfőn és pénteken ugyanúgy dolgoznak, mint normál esetben, tehát nem váltják ki azt a napot egy szombattal.

Az Accace közleményében emlékeztet: az idén a korábbi évekhez képest sokkal több, kilenc hosszú hétvégét tölthetnek pihenéssel a magyar munkavállalók, ebből öt még hátravan.