rss      tw      fb
Keres

Századvég: a kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat

MTI 2012. június 29., péntek 11:15

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása szerint június végén a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat, a Fidesz előnye pedig a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is több mint másfélszeres mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében.

A közvélemény-kutató pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: legutóbbi, ezer embert érintő telefonos kutatása azt mutatta, hogy a választókorúak 47 százaléka menne el egy most vasárnap tartandó szavazásra, így a hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest kis mértékben csökkent. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya júniusban kis mértékben növekedett, jelenleg a megkérdezettek 40 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A pártok erőviszonyai a felmérés szerint nem mutattak döntő változást, a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 23 százalék, az MSZP 14 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 10, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióé pedig 3 százalék.

A biztos pártválasztók között június végén a Fidesz 40 százalékon, az MSZP 25 százalékon áll. A Jobbikra 19, az LMP-re 8 százalék voksolna, a DK pedig 4 százaléknyi szavazatot kapna.

Az intézet június 22. és 27. között, ezer felnőtt telefonos megkérdezésével végezte el felmérését, az adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Medián csütörtökön a HVG-ben közzétett júniusi felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz 37 százalékon áll, míg az MSZP támogatottsága 27 százalék. A Jobbikra a választók 20, az LMP-re 9, a Demokratikus Koalícióra 4 százaléka szavazna.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán közölte az MTI-vel: júniusi felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 32 százalékról 36 százalékra emelkedett, az MSZP-é 31-ről 27 százalékra csökkent. A Tárki szerint a többi parlamenti párt támogatottsága sem változott jelentősen.

A Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített reprezentatív felmérése szerint, amelynek az eredményét szintén szerdán tették közzé, a részvételüket biztosra ígérő, aktív választók körében 44 százalékkal a Fidesz továbbra is jelentősen vezet, az MSZP 27, a Jobbik 16 százalékot szerezne, ha most hétvégén lenének a választások.