rss      tw      fb
Keres

Mol: egy rövidebb és kisebb kapacitású Nabucco életképes lehet

MTI 2012. június 29., péntek 11:14

A Mol-csoport és az FGSZ üdvözli az azerbajdzsáni Shah Deniz II. Konzorcium csütörtöki döntését, amely szerint a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A Mol-csoport egyben úgy véli, egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású Nabucco-vezeték életképes lehet.

A Nabucco konzorcium csütörtökön jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A gázvezeték a bolgár-török határtól bolgár, román, magyar és osztrák területen keresztül a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-tengeri térségből.

A Mol pénteki közleménye szerint a cégcsoport és az FGSZ üdvözli a Shah Deniz 2 Konzorcium döntését, amely a Nabucco West gázvezetéket is az egyik lehetséges útvonalnak jelölte meg az Azerbajdzsáni gáz Európába való szállítására. "Ez a döntés egy hosszú bizonytalan időszak végét hozhatja el, amely az eredeti Nabucco terv kivitelezése körüli aggályokból eredt" - közölte a Mol.

Hozzáfűzik, hogy a döntés a Mol-csoport korábbi álláspontját igazolja, miszerint az eredeti, hosszú Nabucco koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet.

A Mol-csoport tagja, az FGSZ korábban megadta az előzetes és feltételes jóváhagyását a Nabucco Nemzetközi Konzorcium (NIC) által benyújtott Nabucco West pályázatához, és nyitott arra, hogy részleteiben is megismerje a projektet. "Egyúttal azt is reméljük, hogy a Nabucco projekt megváltozása visszaköszön majd a NIC költségvetésében is" - emeli ki a Mol a közleményben.

Hangsúlyozzák: a Mol-csoport és az FGSZ közös felelőssége, hogy minden életképes gázvezeték projektet megvizsgáljon, amely üzletileg indokolt és hozzájárul Európa energia ellátásának több lábra állításához.

A Mol - amelynek 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ Földgázszállító Zrt. tagja a Nabucco konzorciumnak - áprilisban jelentette be, hogy az eredeti Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A Mol korábbi álláspontja szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.