rss      tw      fb
Keres

EU-csúcs - Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozójának második napja

MTI 2012. június 29., péntek 11:03

Megkezdődött Brüsszelben péntek délelőtt a második, befejező nap az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek félévzáró találkozóján.

Az értekezletre érkező vezetők közül többen méltatták az előző éjjel elért megállapodásokat, különös tekintettel a rövid távon is ható döntésekre, amelyek máris éreztették hatásukat a nemzetközi pénzügyi piacokon.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy fontos döntések születtek, amelyek lehetővé teszik a nehezebb helyzetű euróövezeti országok segítését, ugyanakkor Németországnak sem kellett feladnia elveiből, beleértve a feltételességet és mindennemű segítség ellentételezését jelentő stabilitási vagy reformlépéseket.

Francois Hollande francia köztársasági elnök úgy vélte, három területen is fontos előrelépéseket tettek. Ezek között említette a bankok feltőkésítésére, illetve a bankunió kiépítésére vonatkozó döntéseket, az eddiginél "könnyebb megoldásokat" Spanyolország számára, továbbá az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus használatára vonatkozó újításokat.

A brüsszeli találkozó első napján az európai uniós tagországok állam- és kormányfői megállapodtak egy gazdasági növekedést szolgáló intézkedéscsomagban, valamint abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit. A vártnál korábban megállapodás született továbbá egy olyan mechanizmus felállításáról, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. A 17 országból álló euróövezet vezetői döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel.