rss      tw      fb
Keres

Hódít Európában a kommunista hiánygazdálkodást felidéző lengyel társasjáték

MTI 2012. június 29., péntek 11:03

Angol, német, spanyol, orosz és japán nyelven is megjelentette az év játékaként kitüntetett, a szocializmus mindennapjait felidéző Kolejka (Sorban állás) nevű társasjátékot a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

A "kommunista Monopolyként" emlegetett társasjáték a rendszerváltás előtti valóságba helyezi át a játékosokat. A fiataloknak képletesen mutatja be, mit érezhettek szüleik vagy nagyszüleik, akik akár napokat ácsorogtak egy üzlet előtt, majd nem jutottak semmihez, mert a várva-várt áru elfogyott, mire rájuk került a sor. Azokat, akik megélték a sorban állást, keserű, gyakran szürreális tapasztalataik felidézésére készteti.

A 2011-ben kiadott lengyel verziót már többször utánnyomatták, de mindig azonnal elkelt. Első kiadásáról több mint 150 országban tudósítottak, kiemelve a társasjáték általi oktatás innovációs ötletét. A rendkívül pozitív nemzetközi visszhangra és igényekre válaszolva jelentette meg az IPN a játék idegennyelvű kiadását, annak reményében, hogy közvetítésével a nyugati országok lakói is bepillanthatnak az egykori vasfüggöny mögé.

A játék menete igen egyszerű: minden játékos ötfős családdal rendelkezik, amelynek be kell szereznie a kisorsolt listán megnevezett termékeket. A gond azonban az, hogy a táblán feltüntetett üzletekben nincs áru, tehát senki sem tudja, mi kapható egy konkrét boltban, amikor beáll a sorba. Az érkező áru fajtáját, mennyiségét vagy árát sorsjegyek határozzák meg, így csak a "helyet a kismamának" vagy "soron kívül" című segédkártyák, illetve más fortélyok segítségével lehet szert tenni a hiánycikkre. Ugyanakkor az üzletek körül ólálkodó spekulánsokkal is vigyázni kell.

Az IPN oktatási részlege társasjátékok és oktatási csomagok kiadásával, illetve tematikus internetes portálok segítségével népszerűsíti a lengyel történelmet.

A világsikert arató lengyel múltidéző társasjátékot különféle honlapokon lehet megrendelni 30 zlotyért, nem egészen kétezer forintért.