rss      tw      fb
Keres

Csehország - Petr Pavel a hadsereg új vezérkari főnöke

MTI 2012. június 29., péntek 10:27

Václav Klaus cseh köztársasági elnök pénteken Petr Pavel tábornokot nevezte ki a cseh hadsereg új vezérkari főnökévé.

Pavel a június 30-án nyugdíjba vonuló Vlastimil Picek tábornokot váltotta fel, aki 2007-től töltötte be a tisztséget. Picek már korábban közölte: 2012-ben eléri a nyugdíjkorhatárt, s ezért távozik tisztségéből, s egyúttal a hadseregből is.

"Mindent megteszek annak érdekében, hogy a hadsereg felelősen ellássa feladatait, és biztosítsa a Cseh Köztársaság területének védelmét" - jelentette ki Pavel.

Az új vezérkari főnök kinevezése alkalmával újságíróknak elmondta, hogy a cseh hadsereg képességeinek megtartását, fejlesztését tartja legfontosabb feladatának, és azt, hogy biztosítva legyen a hadsereg működésének anyagi fedezete. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy meghatározzuk úgymond a védelem minimális szintjét, amelyet nem szabadna átlépni" - jegyezte meg a tábornok. Ugyanakkor a hadsereg vezetése keresi azokat a lehetőségeket is, ahol még takarékoskodni lehet. "Ilyen lehetőség azonban már nagyon kevés van" - mondta Pavel.

A NATO hosszú távon azt követeli tagjaitól, hogy a védelmi kiadások a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát tegyék ki. Csehország esetében ez már évek óta alacsonyabb összeg, tavaly a GDP 1,15 százaléka volt.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap korábban azt írta, hogy Petr Pavel nagyon népszerű a hadseregben, s komoly tapasztalatokkal rendelkezik. A kilencvenes évek elején az UNPROFOR misszió keretében a volt Jugoszlávia területén is szolgált, később pedig a katonai elhárításnál dolgozott. Legutóbb, 2010-2011-ben Csehországot képviselte a szövetséges fegyveres erők európai legfelsőbb parancsnokságán (SHAPE).