rss      tw      fb
Keres

Bírság egy amerikai cégnek Kínának eladott katonai technológia miatt

MTI 2012. június 29., péntek 9:25

Elismerte az amerikai United Technologies Corp. (UTC) helyi idő szerint csütörtökön, hogy olyan szoftvert adott el Kínának, amellyel Peking támadó helikoptereket fejleszthetett ki.

Az amerikai céget és két leányvállalatát összesen 75 millió dollár (közel 17 milliárd forint) büntetéssel sújtotta egy szövetségi bíróság.

Az amerikai ügyészek szerint a vállalat tudott róla, hogy a Kínának eladott módosított szoftver lehetővé tette Peking számára új harci helikopterének, a Z-10-nek a kifejlesztését. A megállapodás szerint az UTC elismerte bűnösségét, egyrészt az amerikai exportszabályozó törvény megsértése, másrészt hamis nyilatkozattétel miatt.

A cég nemzetbiztonsági kárt okozott, amikor polgári célú helikopterekre vonatkozó, jól jövedelmező kínai megrendelésekhez akart jutni. A vállalat belső ügykezelésében "beszámított kockázatként" tekintettek az üzletre, amelytől azt remélték, hogy utat nyit a becslések szerint 2 milliárdos polgári helikopterpiacra.

Az amerikai hatóságok elismerik, hogy a 75 milliós bírság jelentős összeg, de arra hivatkoznak, hogy az tekintetbe veszi az UTC teljes, közel hatvan milliárd dolláros évi forgalmát.

Az Egyesült Államok egyre jobban aggódik Kína katonai potenciáljának növekedése miatt, ráadásul Peking fokozza kiterjedt elektronikus kémtevékenységét is.

Február óta Washington öt különösen kényes üzletet leplezett le, amelyben csúcstechnológiát adtak el.