rss      tw      fb
Keres

Üzbegisztán felfüggesztette részvételét a FÁK-tagállamok biztonsági szervezetében

MTI 2012. június 29., péntek 5:16

Üzbegisztán felfüggesztette részvételét a volt szovjet köztársaságok biztonsági szervezetében, az orosz dominanciájú Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB).

A Kommerszant című orosz napilap az üzbég külügyminisztériumtól úgy értesült, hogy Üzbegisztán azért döntött így, mert nem ért egyet a szervezet Afganisztánnal kapcsolatos stratégiai terveivel, emellett nem felelnek meg érdekeinek azok a tervek sem, amelyek a tagállamok közötti katonai együttműködés erősítését célozzák. Üzbegisztán a kétoldalú együttműködést tartja célravezetőnek Afganisztán esetében - mondta a lap forrása.

Az újság pénteki számában megjelent írás szerint a taskenti vezetés egy héttel ezelőtt küldte el az ODKB-nak a tagság felfüggesztéséről szóló jegyzéket. A hírt az ODKB titkársága megerősítette, de nem kommentálta az üzbég lépést.

Üzbegisztán egyszer már tett hasonló lépést: 1999-ben ugyancsak felfüggesztette tagságát, majd 2006-ben visszatért a szervezetbe, ami jól tükrözi Iszlam Karimov elnök gyakran kiszámíthatatlan döntéseit. A 74 éves Karimov az utóbbi két évtizedben Oroszország és a Nyugat között manőverezett, időről időre megváltoztatva lojalitását.

Vagyim Kozjulin, a PIR-Centr nevű moszkvai kutatóintézet szakértője valószínűnek tartja, hogy Üzbegisztán megállapodott az Egyesült Államokkal és ismét amerikai katonai támaszpontot létesítenek a területén, amit az ODKB tagjaként egyeztetnie kellett volna szövetségeseivel. A támaszpontért cserébe az Egyesült Államok feltehetően pénzügyi és katonai támogatást nyújt Üzbegisztánnak, valamiféle biztonsági garanciákat nyújt, s szemet huny az emberi jogok megsértései felett.

Nemzetközi emberi jogi csoportok a világ legkorruptabb és legelnyomóbb országok között tartják számon Üzbegisztánt, amelynek vezetője vaskézzel irányítja az ásványkincsekben gazdag, 27 milliós közép-ázsiai államot. Taskent kapcsolatai gyakran feszültek a szomszédos országokkal határ- és vízmegosztási viták miatt.

Az 1992-ben létrehozott ODKB-nak Oroszország mellett Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán is tagja.