rss      tw      fb
Keres

Szíria - Az orosz ellenvetések miatt veszélyben a genfi konferencia

MTI 2012. június 29., péntek 4:05

Oroszország változtatna a szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó kezdeményezésen, amit viszont az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország elutasított - közölték nyugati diplomaták csütörtökön.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a héten köröztette a Biztonsági Tanács tagjai között a 15 hónapja húzódó szíriai válság megoldására vonatkozó javaslatát, miszerint a szíriai kormány és az ellenzék képviselőiből hozzanak létre nemzeti egységkormányt, de zárják ki belőle mindazokat, akiknek a részvétele meghiúsíthatná a stabilitás helyreállítását. Ez az elképzelés lesz az egyik fő napirendi pont azon a külügyminiszteri szintű tanácskozáson, amelyet szombaton tartanának Genfben a BT öt állandó tagja, továbbá Törökország, Irak, Kuvait, Katar és az Európai Unió részvételével.

Csütörtökig úgy tűnt, hogy a BT-tagok, így Oroszország is támogatja Annan új javaslatát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban lehűtötte a reményeket, mondván, nincs semmilyen új, egyeztetett terv, s folytatódnak a tárgyalások a genfi tanácskozás lehetséges záródokumentumáról.

Diplomaták közlése szerint Moszkva azt követeli, hogy Annan vegye ki javaslatából azt a részt, amely korlátozza a részvételt a szíriai nemzeti egységkormányban. Ez a változtatás azonban elfogadhatatlan, így Annan és a nyugati országok arról győzködik Oroszországot, hogy vonja vissza ezt a követelést. Több külügyminiszter, köztük az amerikai, a francia és a brit diplomácia vezetője azzal fenyegetőzött, hogy nem vesz részt a genfi tanácskozáson, ha nem fogadják el az Annan-tervet.

A helyzetet mentendő Kofi Annan telefonon beszélt a BT öt állandó tagjának külügyminisztereivel, s péntekre előkészítő tanácskozást hívott össze a külügyi tárcák magas rangú tisztségviselőinek részvételével.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomata szerint a genfi értekezlet sorsa attól függ, hogy Szergej Lavrov és amerikai kollégája, Hillary Clinton milyen eredményre jut a pénteken Szentpéterváron tartandó tanácskozásukon. "Valószínű, hogy Clinton és Lavrov nem állhatnak fel a tárgyalóasztal mellől a kudarc tényének megállapításával" - mondta.