rss      tw      fb
Keres

A megválasztott egyiptomi elnök beszédet tart a Tahrír-téren

MTI 2012. június 29., péntek 4:00

Mohamed Murszi megválasztott egyiptomi elnök beiktatása előtt egy nappal, pénteken részt vesz egy demonstráción Kairóban, a népfelkelés jelképévé vált Tahrír téren, ahol beszédet intéz a nemzethez.

A téren hetek óta százak tüntetnek, hogy nyomást gyakoroljanak az országot ideiglenesen irányító katonai tanácsra. Azt akarják elérni, hogy a Mohamed Huszein Tantávi marsall vezette testület gyorsan adja át az összes jogkört a polgári vezetésnek.

Demokrácia párti aktivisták "hatalomátadási" tüntetést szerveztek péntekre a mérsékelt iszlamista Muzulmán Testvériség támogatásával. Jasszer Ali, Murszi szóvivője csütörtökön közölte, hogy a megválasztott elnök részt vesz a demonstráción, és beszédében felvázolja az Egyiptom újjászületését célzó erőfeszítéseit.

A legfelső katonai tanács szombaton adja át a hatalmat az új elnöknek, aki az alkotmánybíróság előtt délelőtt teszi le a hivatali esküt. Bár Mohamed Murszi és a Muzulmán Testvériség azt akarta, hogy a parlament előtt hangozzon el az elnöki eskü, a hadsereg vezetése ragaszkodott az alkotmánybírósághoz.