rss      tw      fb
Keres

Nem szankcionálja Kínát az Egyesült Államok az iráni olajvásárlások miatt

MTI 2012. június 29., péntek 2:35

Az Egyesült Államok hat hónapra mentesítette Kínát az iráni kőolajimportőröket fenyegető pénzügyi szankciók alól.

Washington ezáltal elkerült a diplomáciai vitát azzal az országgal, amelynek támogatására szüksége van ahhoz, hogy megpróbálja megfékezni az erőszakot Szíriában, illetve megfékezze Irán nukleáris törekvéseit.

Egy 2011-ben elfogadott törvény értelmében az Egyesült Államok idén június 28-tól szankciókkal sújtja - azaz kizárja saját pénzpiacairól - azokat a külföldi pénzintézeteket, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az olajexport pénzügyi tranzakcióit bonyolító iráni jegybankkal. A törvény ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az elnök 180 napra felmentést adjon az olyan országoknak, amelyek "jelentősen csökkentették" az Irántól vásárolt kőolaj mennyiségét.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön közleményben jelentette be, hogy Kína "jelentősen csökkentette" az iráni nyersolaj importját, ezért csatlakozhat a szankciók hatálya alól felmentett országok csoportjához. Ugyanez vonatkozik Szingapúrra is, így az iráni kőolajat vásároló 23 külföldi ország közül összesen már húsz kapott felmentést a büntetőintézkedések alól.

Washingtonban márciusban Japánt és az Európai Unió tíz tagállamát, június 11-én pedig Indiát, Malajziát, Dél-Koreát, Dél-Afrikát, Srí Lankát, Törökországot és Tajvant mentesítette a kilátásba helyezett büntetőintézkedések alól.

Clinton hangsúlyozta, hogy Kína, Szingapúr és a többi ország is jelentősen csökkentette az iráni kőolaj importját, ami azt mutatja, hogy Irán nagy árat fizet nukleáris programjáért.

Az amerikai szankcióknak az a célja, hogy az iráni gazdaság számára létfontosságú olajbevételek nyilvánvalóan várható csökkenésével vitatott atomprogramjának feladására késztesse a teheráni vezetést.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankcióinak következtében az iráni olajexport napi egymillió hordóval csökkent, ami hetente 630 millió dolláros kiesést jelent Iránnak. A világpiacon nem okozott fennakadást ez a kiesés, mivel egyfelől Szaúd-Arábia pótolja a hiányt, másfelől a gazdasági válság miatt csökkent az európai és a kínai olajkereslet is.

Kína a világ második legnagyobb olajfelhasználója és Irán legnagyobb kereskedelmi partnere. Becslések szerint Irán olajexportjának 20-22 százaléka köt ki a kelet-ázsiai országban. Szaúd-Arábia és Angola után Irán Kína harmadik legnagyobb szállítója, az összes olajimportból körülbelül 14 százalékkal részesedik. Az év első hónapjaiban egy árvita miatt Kína negyedével csökkentette iráni olajimportját, de májusban visszaállt korábbi szintjére, s júniusban és júliusban is ez várható.