rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Varga Mihály: legkésőbb október végéig megszülethet az IMF-megállapodás

MTI 2012. június 29., péntek 2:28

Szeptemberben, legkésőbb október végéig megszületethet az IMF-megállapodás - erről Varga Mihály tárca nélküli miniszter beszélt a Népszabadságnak adott interjújában.

Varga Mihály a pénteken megjelent interjúban azt mondta: július közepétől indulhatnak a tárgyalások és szerinte egy-két hónapnál tovább nem nyúlhatnak az érdemi egyeztetések.

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételeket támaszthatnak a hitelnyújtók a megállapodás aláírásához, azt válaszolta: a korábbi tárgyalások alapján a közösségi közlekedés, az önkormányzati támogatások ügye kerülhet szóba, valamint az adórendszer, különös tekintettel a bankadóra. Elképzelhetőnek nevezte, hogy az egykulcsos adó is felmerül a tárgyalás során, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az IMF 2010 nyarán még nem jelezte, hogy fenntartásai lennének.

Úgy fogalmazott: "sötétben tapogatózunk, mert 2010 nyarához képest sok minden változott", de hozzátette: arra számít, hogy pontos képük lesz a témákról, mire tárgyalóasztalhoz ülnek.

Kérdésre válaszolva azt is kijelentette: nincsenek jegybankelnöki ambíciói. Leszögezte: "a parlamenti képviselőséget tekintem a munkám alapjának, ha van hozzá kormányzati feladat, azt szívesen vállalom".