rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. június 27.

Az újabb magyar-szlovák konfliktusról
Dorosz Dávid a Parlament nemzeti összetartozás bizottságának LMP-s tagja

Bolgár György: - Ahogy tudom, nem Révkomáromból beszél, ahol ez a Bizottság ma ülést tart.

Dorosz Dávid: - Nem, valóban, itt vagyok Budapesten, sajnos egy másik, előre egyeztetett programom miatt nem tudtam részt venni ezen az ülésen.

- Elment volna egyébként, ha nem lett volna más programja? Bár a Parlament a költségvetésről is tárgyal, úgyhogy nem tudom, mi a fontosabb. De ha minden szabad lett volna, akkor átruccant volna Szlovákiába?

- Igen, pontosan a költségvetéssel foglalatoskodtunk a frakcióban a mai nap, de amennyiben nem lett volna ilyen programütközés, akkor részt vettem volna ezen a bizottsági ülésen.

- Mi ennek az ülésnek a témája és Ön egyetértett-e azzal, hogy ezt egy szlovákiai magyar városban rendezzék meg vagy ezt az ülést ott tartsák?

- Itt azért azt el kell mondani, hogy az elmúlt másfél évben a bizottság majdnem az összes Kárpát-medencei magyar közösségnél járt és tartott ilyen kihelyezett üléseket. Szlovákiában is ez a második ilyen kihelyezett ülés, ahol általában a Bizottság tagjai – így jómagam is – a helyi közösségek helyzetéről, problémáiról tájékozódunk és velük beszéljük meg ezeket az ügyeket. Én azt gondolom, hogy ebben semmi kivetnivaló nincsen.

- Főleg akkor nyilván, ha a szlovák parlament vagy Romániában a román parlament illetékes bizottsága azt mondja, hogy persze, semmi kifogásunk ellene, jó munkát kívánunk, esetleg még segítünk is abban, amit szeretnének csinálni, nem?

- Természetesen. Ez a szlovák belpolitika csiki-csuki játszmája, ez a bizonyos Pavol Paska országgyűlési elnök úr által tett kijelentés a magyar kártya sajnálatos módon való újabb kijátszása volt. A szlovák belpolitika indokolta ezt a nyilatkozatot. Az LMP részéről felmerült, hogy hiba volt és nem értünk egyet azzal, hogy a Bizottság ülésére a felvidéki magyar pártok közül a Most-Híd vegyes párt képviselőjét nem hívták meg. Ez sajnos a Fidesz megosztó-kirekesztő politizálásának eredménye, amit az elmúlt két évben is folytatott a Kárpát-medencében, és azt gondoljuk, hogy ha van kivetnivaló ebben az ülésben, akkor az ülés megszervezésének ez a körülménye az, amivel nem érthetünk egyet és ami elítélendő.

- Nem tudom, hogy a szlovákiai Most-Híd párt elnöke, Bugár Béla is ezt tartja-e kivetendőnek vagy kifogásolnivalónak. Mindenesetre ő sem értett egyet ezzel a mostani üléssel, pedig elvileg akár nekik is segíthetne egy ilyen kihelyezett ülés. De ezek szerint meg sem hívták őket és ő sem tartja jónak, hogy most ezt ilyen körülmények között rendezték meg.

- Hogy teljesen őszinte legyek, én személy szerint gusztustalannak tartom azt, hogy a Fidesz a nemzet fogalmát politikai furkósbotként használja, jó magyarokra és rossz magyarokra osztja. Nemcsak a határon belüli magyarságot, hanem a határon túli magyarságot is. Ezek azok a folyamatok, amelyek eredményeképpen a határon túli magyar közösségek járnak rosszabbul, például azok az emberek, akik egyértelműen támogatták Bugár Béla pártját. Mégis a Fidesztől, Orbán Viktortól és a kormánytól teljes elutasítást kapnak csak.

- A korábbi kihelyezett ülések alkalmával vajon az illetékes magyar bizottság vezetői vagy elnöke egyeztetett az ottani szomszédos ország parlamentjével vagy megfelelő bizottságával, hogy oda szeretnénk menni, kérjük a segítségüket, támogatásukat, esetleg részvételüket, mert számunkra ezek fontos dolgok? Vagy pedig ezt mindenféle helyi – nem is jóváhagyás, hanem egyszerűen csak együttműködés nélkül azt mondták, hogy na, most Kolozsvárra megyünk, most Révkomáromba megyünk, és azt csinálunk, amit mi jónak látunk. Hogy zajlott ez eddig?

- Én azt láttam eddig, hogy ezeket az üléseket megfelelő előkészítés mellett, hosszas egyeztetések előzték meg és a mai napig nem tapasztaltunk egyetlenegy ország részéről sem problémát illetve elutasítást. Én magam szomorúan és meglepődve vettem tudomásul, hogy ez az ügy – aminek valójában semmilyen Szlovákia-ellenes felhangja nincsen – most egy ilyen szlovákiai belpolitikai játszmában sajnos előkerült. De még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarországnak, a magyar politikai pártoknak és a magyar országgyűlésnek is kötelessége a határon túli magyar közösségeket támogatnia és helyzetükről állandóan és folyamatosan informálódnia. Azt gondolom, hogy vannak bizonyos szlovák politikai erők, akik ezt a teljesen ártalmatlan lépést szeretnék a saját belpolitikai hasznukra kihasználni.

- De miután ez így van és előfordulhat, hogy a Fico-kormány él a magyar kártyával vagy egy-egy lapjával, az is lehetséges, hogy majd Romániában a Ponta-kormány ugyanezt teszi, mondjuk, hogy visszavágjon a Nyirő-ügyben és így tovább, bármelyiküknek bármi eszébe juthat, mégiscsak ők vannak a szomszédos országokban kormányon. Nem az volna-e a célszerű inkább, hogy ha felvetődik valamilyen hajánál fogva előrángatott kifogás vagy valamilyen belpolitikai játszma részeként előrángatott kritika, akkor a magyar félnek arra kéne törekednie, hogy akkor is meggyőzze az ottani fogadó felet hogy ez nem ellenük irányul, ez az együttműködés része, normálisan ment eddig is, reméljük ezután is? Tehát nem a konfrontációt, hanem az együttműködést kellene keresni.

- A határon túli magyar közösségeket akkor tudjuk a legjobban segíteni, ha az érdekeiket határozottan, erőteljesen, ám taktikusan képviseljük, tehát az, amit az Orbán-kormány az elmúlt két évben művel, teljesen egyértelműen kudarcos. Ezt láttuk a legutóbbi erdélyi önkormányzati választásoknál is, ezt látjuk azokban a folyamatokban, hogy lényegében Orbán Viktor körül megfagyott a levegő a Kárpát-medencében. Az lenne a jó megoldás, amire Ön is utalt, hogy taktikusan, erőteljesen és okosan kell képviselni a magyar érdekeket, nem pedig ajtóstól rontani a házba mindenhol, nemzetközi diplomáciai bonyodalmakat okozva. Azt gondolom, hogy ez egy teljesen elhibázott, dilettáns politizálás, aminek egyetlenegy értelme van, mégpedig az, hogy a Fidesz ugyanúgy, ahogy Magyarországot is Fidesz-gyarmattá szeretné tenni, a határon túli erdélyi, felvidéki illetve a többi magyar közösséget is Fidesz-gyarmattá szeretné tenni. És éppen ezért senkire és semmire nincsen tekintettel.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái